Свободно време

Мария Халачева: Когато жената е с балансирана женска енергия, това се усеща

Едно вълнуващо интервю

10.03.2023г. / 16 38ч.
Михаела Лазарова
Мария Халачева. Снимка: Личен архив

Мария Халачева. Снимка: Личен архив

Ако има нещо, което зарежда всеки човек с добро настроение, то това са танците. Дори и тези, които казват, че не обичат да танцуват, го правят понякога несъзнателно, докато слушат любима песен.

Днес в рубриката ни „Тя, звездата“ ви срещаме с една изключителна дама, която е влюбена в танците и вдъхновението ѝ определено е заразително. Представяме ви Мария Халачева. Тя е предприемач, ежедневието ѝ е динамично и интересно. И преди ни е гостувала (повече вижте тук).

Любовта ѝ към танците ѝ помага в това да е пълноценна в работата, отдадена на семейството. Смята че танцуването може да ни помогне да събудим женската си енергия, но и модата, на която също отделя голяма част от времето си.

Повече вижте във вълнуващото ни интервю.

Кога започна да се занимаваш с танци?

Започнах да се занимавам с танци (като общо понятие) преди 20 години. Но стила, който в момента практикувам е в сферата на латино-социални танци. Танцувам от 8 години Sensual bachata и LA salsa.

През годините какво те накара да не се отказваш от танците?

Танците са магия за душата и тези, които са се докоснали до нея не се отказват. Дори и да има момент на пренасищане и оттегляне, в крайна сметка всеки се завръща. Това, което ме кара да не се отказвам е положителната енергия и свободата да изразявам себе си.

Към днешна дата каква част заемат танците от живота ти? Занимаваш ли се професионално с тях?

Танците заемат важно място в обществения ми живот, тъй като създават условие за социална и физическа активност. Намирам много съмишленици и приятели, с които заедно споделяме всеки един вълнуващ миг. Не се занимавам професионално с танци. Имам основен източник на доходи и отделям по-голямата част от енергията си за моята собствена марка с бутикови облекла. А и понятието „професионалист“ аз дефинирам като човек, който има съответното образование за тази дейност и си изкарва прехраната с това.

Как можем да събудим, да подобрим женската си енергия чрез силата на танца?

„Танцът е разговор между тялото и душата.“ Той е превъзходен начин за подобряване, подчертаване и изразяване на женската енергия. Пътят към себепознанието е дълъг и вълнуващ. Когато се движим в синхрон с музиката, ние опознаваме тялото си по-добре. Изследваме възможностите си и винаги намираме по нещо ново за себе си. Начинът по който се учим да се докосваме ни помага да се самоусъвършенстваме като личности, да се обичаме повече и да се приемаме такива каквито сме.

Като какъв танц би определила женската енергия?

Женската енергия бих определила като танго – страстна, драматична, силна и в същото време – вдъхновяваща, романтична, чувствена.

Как танцуването ни помага да балансираме мъжката и женска енергия в себе си?

В този мъжки свят, ние, жените често се налага да демонстрираме мъжка енергия – просто за да оцелеем. Но все пак е важно да не губим идентичността си и да съхраним първоначалния си облик – този на жена. Много е важно за всяка дама да знае кога да притихне и да умее да се води, както е в танците. Все пак мъжете водят – жените следват.

За какво друго помагат танците?

Както вече споменах, танците оказват влияние на по-дълбоко ниво на себепознание. На физическо ниво помагат за гъвкавостта, за баланса на тялото, повишават силата, енергичността и издръжливостта. Повтарящите се движения могат да подобрят мускулния тонус, стойката на тялото, да подобрят чувството за координация.

Танците насърчават комуникацията, доверието и сътрудничеството. Също така, помагат за стимулиране на творческото мислене и любовта към изкуството. Уменията, които придобиваме по време на танци помагат за повишаване на самочувствието, за чувство на отговорност, за способността да работим в екип. За мен лично има ползи и в постигането на значително по-високи резултати както в работата, така и в комуникативните умения.

Какво е за теб женската енергия, ти как поддържаш своята?

Женската енергия е най-естественото състояние за всяка себеуважаваща се жена. Тя трябва да се съхранява и да се пази като съкровище. Когато жената е с балансирана женска енергия, това винаги се усеща – тя винаги е лека, ненатрапчива и вдъхновяваща. Поддържам своята женственост, като се грижа първо за духовното си равновесие като:

  • Срещам се основно с позитивно настроени дами.
  • Излагам се на слънце при всяка възможност.
  • Съхранявам физическата си форма като отделям определено време за стречинг и изометрични упражнения.
  • Винаги се движа с изправен гръб и красива походка.
  • Танцувам винаги, когато имам възможност.
  • Чета литература за вдъхновяващи личности.
  • Подбирам внимателно тоалета си, като се съобразявам с кройката – без излишна разголеност.
  • Отделям огромно внимание и грижи за косата си – най-важният символ на женственост. Косата ми дава допълнителна увереност.

Освен чрез танцуването, по какъв друг начин намираш време за себе си?

Най-хубавото време са моментите, в които съм със семейството си. Те са моите основи: вдъхновение, подкрепа и мотивация. Обичам да се срещам с позитивно настроени приятели, колеги и съмишленици.

Какво би посъветвала жените, които казват, че нямат време за танци, спорт, за себе си?

Мили дами, уважавайте себе си! Никой друг няма да го направи вместо вас. Не си търсете оправдание, че нямате време – знаете, че не е така. Излезте от зоната си на комфорт и ще се изненадате на какво сте способни. Резултатите няма да закъснеят. Основата на истинската обич и любов е тази към себе си. Когато се обичате и уважавате, вие увеличавате и силата на вибрациите, които излъчвате.

Танците са ти страст, но основното ти занимание е модата. Работила си по създаването на сценични костюми, сега твориш дрехи за деца. Според теб има ли цветове в модата, които ни помагат да бъдем по-женствени? И изобщо как с помощта на дрехите да подчертаем своята женственост?

Да, работила съм по създаването на сценични костюми в най-популярното танцово шоу „Dancing Stars“ България и към днешна дата продължавам да творя сценични тоалети. Но основната дейност е моята марка за бутикови облекла за деца.

Дрехите подчертават нашата женственост само тогава, когато са компетентно съчетани. Изборът на цветове зависи много от темперамента и психичното състояние на жената.

Когато визирам женственост – винаги избирам червен цвят. Той е най-силният цвят от всички възможни и силно влияе на всеки един от нас. (Хубаво е да се избягва ако сте агресивно настроени.)

Разбира се има и други цветове, които ни помагат да бъдем по-женствени. Това са топлите нюанси като: жълто, оранжево и техните оттенъци. Пастелните тонове също пробуждат мекота и деликатност в дамите. А флоралните мотиви са прекрасен начин да изразим своята чувствителна природа.

Всяка жена има нещо, което харесва в себе си и тя не бива да го прикрива, а да избира това, което подчертава нейната деликатна природа – без да се разголва. Облеклото на жената трябва да има формата на осмица или пясъчен часовник – подчертани талия, бедра, бюст (правоъгълникът или квадратът не предизвикват усещане за женственост).

За мен роклята – официална или ежедневна – си остава символ на женствеността.

Твоето послание към читателите на Az-jenata.bg

Скъпи дами! Бъдете като летен морски бриз-слънчеви и топли. Издигайте се нависоко и внасяйте чувство за свежест и топлина.

Снимки: личен архив

Коментирай