Свободно време

U2 с поглед към миналото с новия си албум Songs Of Surrender

Тричасовата колекция обединява преработки на 40 от златните хитове на ирландските музиканти

17.03.2023г. / 16 37ч.
Михаела Лазарова
Фотокредит: ANIMATO MUSIC / UMG / KURT ISWARIENKO

Фотокредит: ANIMATO MUSIC / UMG / KURT ISWARIENKO

Четиридесет години след дебюта си, U2 продължават да разширяват границите на своята музика. Днес, 17 март, е премиерата на дългоочаквания им албум, озаглавен Songs Of Surrender.

Тричасовата колекция е продуцирана от китариста The Edge и обединява преработки на 40 от златните хитове на ирландските музиканти, сред които With Or Without You, One, Beautiful Day, Sunday Bloody Sunday и Invisible.

За фокус сингъл бандата е избрала парчето Invisible, което по-рано днес се появи и с визуализация в YouTube канала на U2. Songs Of Surrender излиза на музикалния пазар в 4 части (2CD) като всяка една от тях носи името на член от групата – The Edge, Larry, Adam и Bono.

„Повече от просто акустичен албум с най-големите хитове, най-новият проект на групата е уникално откровен и емоционално резониращ.“ – ROLLING STONE

                                              Фотокредит: ANIMATO MUSIC / UMG

По повод излизането на Songs Of Surrender, звукозаписните компания Island Records и Interscope се обединиха около единствен по рода си проект, U2SOS40, в рамките на който 40 творци от целия свят създават 60-секундно видео съдържание, озвучено от песните на U2.

Целта на U2SOS40 е реализирането на 40 нови визуални интерпретации с музиката на групата. Сред 40-те истории са и тези на родената в Индия, Tanima Mehrotra, която документира своя местен скейт екип в Мексико сити и „въплъщава свободата, която идва с младежкото любопитство“, на режисьора и оператора от Нова Зеландия, Ben Elias, чийто филм е „разходка из Аотеароа с участието на моите баба и дядо“, и на Yanya Yatsuk, американски фотограф, живеещ в Украйна, който „разказва историята на любовта“. През следващите седмици всяко произведение ще бъде споделено от самите артисти в социалните им мрежи с хаштага #U2SOS40.

С премиерата на албума излиза и едночасовото интервю на Zane Lowe с Apple Music, както и първото в историята на музикалната поредица NPR Tiny Desk участие на Bono и The Edge. Миналия месец двамата също посетиха и легендарното студио Maida Vale на BBC, където изпълниха три песни (Vertigo, One и кавър на SOS на ABBA) за Piano Room на Radio 2 под акомпанимента на Концертния оркестър на BBC.

Друг важен момент за U2 днес е и дебютът на продукцията Bono & The Edge: A Sort Of Homecoming, with Dave Letterman, която ще бъде представена по Disney+. Филмът, режисиран от носителя на „Оскар“ – Morgan Neville, улавя първото посещение на Dave Letterman в родния град на Bono и The Edge, Дъблин. Dave, Bono и The Edge разказват за своя път като музиканти и приятели, а за финал зрителите ще могат да се насладят на специално концертно изпълнение от легендарните музиканти.

Коментирай