Свободно време

Как да си приготвите нисковъглехидратни варианти на любими храни

Направете си паста от тиквички

21.03.2023г. / 06 23ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

През последните години нисковъглехидратните режими на хранене са може би едни от най-популярните. Вероятно славата им се дължи на факта, че когато премахнете тази група храни, първоначално много лесно ще се освободите от излишните задържани течности. Това може да ви подейства мотивиращо, тъй като числото на кантара ще започне да става все по-малко. Според редица изследвания именно въглехидратите са и в основата на по-високите стойности на кръвната захар и водят до пикове в нивата на глюкоза. Ако и вие сте решили да се храните с намалено съдържание на въглехидрати, вероятно изпитвате затруднение с какво да замените любимите си храни.

В следващите редове ще ви предложим няколко техни нисковъглехидратни алтернативи. Ето ги и тях:

Ориз от броколи или карфиол

Разбира се, че не отричаме безспорните вкусови и хранителни качества на ориза (особено ако не е бял), но ако сте на стриктен режим, вероятно ще трябва да намалите консумацията му, тъй като той е доста богат на въглехидрати и нишесте. Как да си го приготвите? Нарежете карфиола или броколите на едри парчета и след това ги нарежете на ситно с помощта на чопър или блендер. Ако не разполагате с такива уреди, можете да използвате и обикновено ситно ренде. Можете да си ги задушите с малко зехтин и вашия нисковъглехидратен ориз е готов!

Нисковъглехидратни пържени картофки

Ако сте от хората, които обожават картофи, можете лесно да ги замените с тяхната по-полезна разновидност – а именно – сладки картофи. Те имат прекрасен, леко сладък вкус, като същевременно не са толкова богати на нишесте и са с доста по-нисък гликемичен индекс. Нека не пропускаме и факта, че те са пълни с витамини, минерали и фибри. За предпочитане е да не ги приготвяте по стария начин на пържене – в мазнина. Вместо това можете да използвате уред за печене с горещ въздух, или пък да ги запечете на фурна със съвсем малко мазнина (за предпочитане зехтин екстра върджин).

Паста от тиквички

Въпреки че вероятно си мислите, че няма с какво да замените любимата си паста, тази нисковъглехидратна алтернатива не е за пренебрегване. За целта ще са ви нужни само две обикновени тиквички, които трябва да нарежете на много тънки ленти. Можете да използвате белачка за картофи, като изрежете тънки ленти, които след това да направите на ивички. За неголяма сума можете да си купите и специален уред, с чиято помощ ще можете да си направите „паста“ от моркови, тиквички, ряпа и каквото ви дойде наум. За да направите вашето ястие още по-вкусно, можете да добавите към пастата доматен сос, сметана, телешко месо или кайма. Гарнирайте със пармезан и готово!

Заменете хляба с… маруля

Ако сте почитатели на дюнерите, но искате да избегнете консумацията му, заменете арабския хляб с маруля. Пригответе любимия си пълнеж от месо, зеле, домат, чеснов сос, но вместо традиционния хляб, увийте в листенце зеленчук.

Макарони от леща или нахут

Свързани статии

Ако не ви е хрумвало досега, през последните години на пазара се появиха доста алтернативи на традиционните макаронени изделия. Такива са макароните от червена леща, от ориз, елда, царевица и елда, просо, нахут, ориз и сусам… Списъкът е дълъг. Освен че ще намалите значително приема на въглехидрати, тези продукти ще ви донесат и значително количество протеини – някои от тях съдържат цели 24 г на 100 г продукт. Насладете им се, като добавите любимия си паста сос и поднесете с гриловани зеленчуци.

Картофено пюре от карфиол

Картофеното пюре е класическо допълнение към много ястия с месо, както и любимата на всички ни скара. Можете обаче да си приготвите негов нисковъглехидратен вариант, като вместо картофи, сварите и пасирате карфиол. Според мнозина, ако овкусите подходящо, това пюре ще ви изненада с приятния си вкус. Пригответе си го и се насладете на вкусна храна с по-малко калории.

Коментирай