Готварство

Пълнен заек

04 Апр 2012 | 15:15 |
Рейтинг:
5 от 3 гласа
Пълнен заек

Продукти:

  • 1 средно голям заек
  • 1 ч. ч ориз и 2 ч. ч. хладка вода
  • Около 300 г Гъби
  • 1 кг Картофи
  • 2-3 моркова
  • 4-5 глави стар лук
  • стафиди и сини сливи без костилки (пожелание)
  • сол, босилек, куркума, черен пипер, джоджен
  • 3-4 с. л. олио

Приготвяне:

Приготвяне

Нарязваме едната глава лук и слагаме в дълбок съд с предварително загрято олио. След 1-2 мин. прибавяме ориза. Запържваме докато стане прозрачен. Прибавяме и нарязаните гъбки (100 г) и стафидите. Подправяме с куркума, сол, черен пипер, босилек. Разбъркваме. Прибавяме постепенно водата. Оставяме да покъкри, докато оризът попие водата. Оризът трябва да е полуготов.
Заекът предварително е почистен и измит. След като е поизстинал оризът, започваме да пълним заека. Аз започвам от главата. Слагамe няколко лъжици, набутвамe хубаво и след това зашивамe. После пак няколко лъжици, плънка и пак зашивамe. И така докато се напълни целият заек. Поставямe готовото зайче в предварително намазнена тава.
Нарязвамe останалите зеленчуци. Картофите на по-едри парчета. Морковите на кръгчета. Лука на полумесеци. Останалите гъбки нарязвам на четири. Слагамe в тавата около заека. Изсипвамe и сините сливи. Осолявамe, поръсвамe с черен пипер, босилек, джоджен. Сипете вода, докато се покрият зеленчуците. При мен винаги остава от плънката и затова остатъка изсипвам при зеленчуците. Разбърквам. Покривам тавата с фолио.
Слагам да се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса около 1ч. След това намалявам на 180-200 градуса и оставям да се пече още около 45мин. Накрая махам фолиото и оставям да се запече до зачервяване (приблизително 30 мин.). Изключвам фурната и оставям заека да си почине малко в нея.
P . S . Стафидите и сините сливи са пожелание. Те придават леко сладък привкус на заека.
Приятен апетит!!!

Рецептата е от конкурса „Какво сготвих днес“

Опитайте още: