Готварство

Рецептата на шеф Пеньо Иванов – Агнешко за Гергьовден

02 Май 2012 | 06:57 |
Рейтинг:
Време на приготвяне: 4 часа Порции:
Рецептата на шеф Пеньо Иванов – Агнешко за Гергьовден

Продукти:

  • 1,5 кг агнешка плешка
  • 3 връзки пресен лук
  • 0,5 кг пресен спанак или лапад
  • 300 г бира
  • 5 л вода
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка девесил
  • 1 връзка копър
  • 300 г млян черен пипер
  • 2 с. л. червен пипер
  • 300 г олио
  • 2 с. л. брашно
  • 2 с. л. доматено пюре

Приготвяне:

За големия празник Гергьовден е нужна и специална рецепта за приготвяне на агнешко. Шеф Пеньо Иванов представя своята рецепта на читателите на Az-jenata.bg.

1. Месото се реже на по-големи парчета, които се овкусяват с черен пипер, червен пипер и сол.
2. Слага се в тава с малко олио и в загрята фурна, за да се зачерви.
3. Запечатва се и се загъва с фолио и така се оставя във фурната, докато се изпече на 150-180 градуса.
4. След това се изважда и се слага малко вода (бира) или и двете, и се оставя на 180 градуса до готовност.
5. Лукът и лападът се нарязват на по-едро. Почистват се и се нарязват подправките, които се прибавят заедно с лука и лапада.
6. Когато месото е омекнало, се изважда от тавата и в соса се слагат зелениите, които се обръщат няколко пъти, докато омекнат. След това се добавят брашното и доматеното пюре, както и една кафена чаша топла вода, за да има сос.
7. Месото се връща в тавата. Така се допича, за да се обединят вкусовете за 15 минути, докато омекнат зеленчуците на 180-200 градуса. Зелениите може да са и повече, зависи от вкуса и месото.

Опитайте още: