Агнешко роле със спанак, гъби и пресни картофки
07 Апр 2015 | 17:40 | Михаела Лазарова Време на приготвяне: 4 часа Порции: 10Продукти:
- 1 малко агнешко бутче или около 1,5 кг месо за пълнене
- 2 кг пресни картофи
- 2 кг спанак
- 500 г пресни гъби печурки
- сол, черен пипер
- олио, бучка масло
- 500 мл зеленчуков бульон
Приготвяне:
Бутчето се обезкостява и месото се овкусява със сол и черен пипер. Спанакът се задушава в добре загрята мазнина за 2-3 минути. След това се задушават и гъбите. С получената плънка се пълни обезкостеното месо и се завива на руло.
Завързва се добре на няколко пъти с конец и се запържва от всички страни в загрято масло и олио. След това месото се прехвърля в дълбока тава. Към мазнината, в която се е пържило месото, се добавя малко зеленчуков бульон и се оставя да къкри 1-2 минути.
После се добавя при месото. Тавичката се покрива с фолио за печене и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 2 часа и 30 минути. Около 15 минути преди да извадите агнешкото от фурната, премахнете фолиото, за да хване месото хрупкава коричка.
Картофите се обелват и нарязват на малки парчета, овкусяват се със сол, черен пипер, добавя им се масло и вода и се запичат за 40-50 минути.
Нарежете ролето на тънки парчета и сервирайте със запечените картофки.
Рецептата е приготвена и предоставена от Борис Колаксъзов.
Снимка: Александър Маринов
Опитайте още: