Готварство

Агнешко бутче с ориз и гъби

06 Май 2015 | 12:15 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 4 часа и 20 минути Порции: 10
Агнешко бутче с ориз и гъби

Продукти:

  • около 3 и половина кг агнешко месо (бутче)
  • 500 г пресни печурки
  • 500 г ориз
  • 2 връзки пресен чесън
  • 2 връзки пресен лук
  • сол, черен пипер
  • 1 бучка масло
  • 50 мл олио
  • 1 кубче зеленчуков бульон

Приготвяне:

Бутчето се намазва с масло и се овкусява със сол и черен пипер. В загрят тиган с малко мазнина от всички страни се запържва леко. След това се слага в тавичка за печене, покрива се с фолио и се оставя да се пече около 2 часа и 30 минути на 220 градуса.

Докато месото се готви, пригответе зеленчуковия бульон. В тенджера загрейте малко количество олио и задушете нарязаните лук и чесън. Добавете предварително измития ориз, бъркайте 1-2 минути и след това залейте с бульона.

Отделно в малко масло задушете гъбите, като добавите към тях сол и черен пипер на вкус. Когато агнешкото месо е почти готово, премахнете фолиото и запечете още 10-15 минути, за да хване златиста коричка. Сервирайте го върху канапе от сварения ориз, а около него декорирайте задушените гъби.

Снимка: личен архив

Това апетитно ястие е приготвено от Борис Колаксъзов.

Опитайте още: