Мексиканска пица

8 октомври 2012 | 09:57 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
Продукти:
10 г прясна мая
150 мл вода, топличка
300 г брашно
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
1-2 с. л. зехтин за намазване на тавата
5-6 с. л. доматено пюре
царевица от консерва
боб от консерва
1 домат, нарязан на шайби
150 г телешка кайма, предварително овкусена с черен пипер, сол, кимион, червен пипер, сух магданоз
1 чушка зелена или червена
75 грама кашкавал
4-5 маслини, обезкостилкостени, нарязани
черен пипер

Продукти
Приготвяне

За пица с диаметър 23 см е необходимо около 200 грама тесто. От рецептата за блата за пица, която ви предлагам излизат 2 такива пици – т. е. около 400 грама. Ако имате по-голяма тава, направете 400 грама тесто и това, което ви остане можете да го съхранявате в хладилник и да приготвите малки питки за закуска с кашкавал или сирене, например.

За „топинга“ на пицата, както често се наричат всички продукти, които са върху блата на пицата, можете да използвате всички любими зеленчуци, колбаси, кашкавал. За да превърнете пицата в мексиканска все пак сложете задължително царевица, боб (червен или бял, от консерва), пикантен сос (напр. чили или табаско), люта чушка, телешка кайма. С останалите продукти можете да импровизирате на воля и да приготвите вашия вариант на пица „Мексико“.

Приготвяне:
Маята се разтваря в 1 кафена чаша вода, заедно със захарта и няколко лъжици брашно. Разбърква се до получаване на каша. Оставя се за около 15 минути на топло.
Останалото брашно се изсипва върху плота и се прави кладенче, в което се изсипва сместа с маята, която е станала на шупли. Върху брашното се посипва солта. Замесва се тесто, като се добавя и останалата вода. Ако е прекалено меко и лепкаво се добавя малко брашно. Оставя се да втаса около 1 час.
След като увеличи обема си се премесва отново и се оставя допълнително 5 минути, след което се разточва във формата на тавата, в която ще се пече пицата.
Тавата се намаслява и се покрива с хартия за печене и блатът за пица се прехвърля с помощта на точилка. Правят се малки дупки с помощта на вилица и се намазва с доматено пюре и сос табаско. Посолява се леко. Добавя се по желание черен пипер и други подправки.
Малки парченца кайма се слагат върху блата, домат, царевица, боб, чушка, маслини и накрая се поръсва с настърган кашкавал.
Пече се в предварително загрята фурна около половин час на 180-190 градуса.
Може да поднесете с охладена бира.

Рецептата е публикувана в кулинарния блог merudia.bg.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай