Меню

Изкусителна торта със сметана и смокини

23 октомври 2015 | 12:41 | Михаела Лазарова
5 от 3 гласа
Добави в любими
За блата:
6 яйца
200 г захар
200 г брашно
50 г масло
1 ванилия
За сиропиране на блата прясно мляко или коняк
счукани орехи за поръсване на тортата
 За крема:
2 кофички заквасена сметана от по 500 г
1 бурканче сладко от смокини 260 г
Плодовете се нарязват на ситно и се смесват със сметаната.
110 мин.

  • Порции: 10-12 парчета

Продукти
Приготвяне

В купа с помощта на миксер разбийте маслото, захарта, яйцата. Пресейте брашното и го добавете постепенно заедно с ванилията. Намаслете и набрашнете форма за торта (с диаметър 22 см) и изсипете тестото за блата.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Оставете блата да се охлади добре. Прехвърлете го в голяма чиния за торта и с помощта на нож го разрежете на три блата. Сиропирайте първия блат с прясно мляко или коняк и намажете с крема.

След това сложете втория блат и отново сиропирайте и намажете със смокиново-сметановия крем. Поставете и последния блат, сиропирайте и намажете обилно тортата с останалия крем. Поръсете със счукани орехи и украсете с няколко нарязани смокини от сладко или пресни.

Снимка: istock

Рецептата е предоставена от нашата читателка Йонка Кременска.

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай