Готварство

Маслен пикантен ябълков сладкиш

23 Окт 2019 | 09:47 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 70 мин Порции: 10
Маслен пикантен ябълков сладкиш

Продукти:

  • За сладкиша:
  • 2 чаши брашно
  • 3 големи ябълки
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1 чаена лъжица сода
  • ½ чаена лъжица сол
  • ½ чаена чаша масло, размекнато
  • 1 чаша бяла захар
  • 1 чаена лъжица ванилия
  • ½ чаша овесени ядки
  • 1 чаша заквасена сметана
  • 2 яйца
  • За топинга:
  • 1 чаша кафява захар
  • 1 чаена лъжица канела
  • ½ чаена лъжица индийско орехче
  • ½ чаша орехи

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете тава за печене в правоъгълна форма и я оставете настрана.

Пригответе топинга, като смесите кафявата захар, канелата, индийското орехче и счуканите на едро орехи.

Пресейте брашното, бакпулвера, содата, солта заедно.

В голяма купа разбийте с миксер размекнатото масло и захарта, докато стане пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате последователно. След това прибавете ванилията и овесените ядки. Разбийте. Прибавете и сухите съставки на няколко етапа, като разбърквате преди всяко добавяне. Добавете и сметаната. Миксирайте добре получената смес.

Излейте половината от тестото в подготвената тава. Поръсете с половината от топинга. Подредете обелените и нарязани на полумесеци ябълки. Излейте останалата част от тестото. Отново покрийте с топинга. Печете в загрята фурна за около 40 минути или до златисто.

Снимка: iStock

Опитайте още: