Коледен кекс със сушени плодове

16 декември 2019 | 11:19 | Илияна Николова
3 от 2 гласа
Добави в любими
1 и ½ чаши сушен ананас на парченца 
3 чаши сушени стафиди
1 и ½ чаши сушени череши
3 супени лъжици портокалови корички
2 супени лъжици лимонови корички 
½ чаша портокалов сок
2 чаши масло 
4 чаши пудра захар
 Яйца
4 чаши орехи, счукани 
3 чаши брашно
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Нарежете сушените плодове, ако са на едри парчета. Накиснете ги в портокаловия сок за през нощта. Загрейте фурната на 140 градуса. Поставете тава с вода на дъното на фурната за повече влага. Подгответе тава за печене – намазнена и постлана с хартия за печене.

В голяма купа разбийте маслото с пудра захарта. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте жълтъците и ги добавете към сместа с пудра захарта. Добавете и сушените плодове и орехите. Разбъркайте с дървена лъжица. Пресейте брашното. Добавете и него и разбийте с миксер.

В друга купа разбийте белтъците на пяна. Добавете ги към останалото тесто, като разбъркате много внимателно с лъжица. Излейте тестото в подготвената тава, като не препълвате формата. Печете за 2 часа или до златиста коричка. По желание залейте с топинг от бял шоколад.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай