Майчинство

Непоправими грешки, които родителите допускат спрямо децата след развода

Най-засегнати са винаги децата

20.02.2014г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: outnow.com

Снимка: outnow.com

Разводите винаги са мъчителни, дори любовта да си е отишла и да са останали само лоши чувства. Обикновено най-засегнати са децата. Най-трудно е да се справят с родителите си, да делят уикендите или празниците, да слушат упреци по адрес на другия.

Много деца на разведени родители носят психологически белези, останали от този период в живота им. Често семейният модел се повтаря и в техния живот, за съжаление.

Съществуват редица грешки, които родителите допускат спрямо децата по време на развод. Тези грешки оказват влияние върху живота на децата дори след време. Ето кои са най-често срещаните:

Превръщане на детето във вестоносец

Много често срещано е това поведение от страна на родителите. Вместо да общуват помежду си, макар и „служебно“ заради детето, те препращат злобливи съобщения по него, което е меко казано неуместно. Направо е вредно, защото рефлектира върху психиката на детето. Демонстрацията на омраза между двамата най-важни човека в живота на детето е пагубно за мирогледа, ценностната му система и чувствата му.

Ако искате да говорите с бившата си половинка, направете го лично. Никога не използвайте детето за тези цели. Избягвайте обидни квалификации по адрес на другия родител и злобливо обсъждане на думите и действията му – особено ако детето е по-малко.

Свързани статии

Не използвайте детето като терапевт

Ако детето е в тийнейджърска възраст и сте свикнали вече, че можете да си говорите приятелски на различни теми – разводът не е една от тях, най-вече ако е бил тежък и единственото, което искате да споделите е омраза, болка и недоволство. Овладейте емоциите си и споделете с приятелка. Не въвличайте детето в тези негативни чувства, за да не помрачите и неговите собствени към другия родител.

Опитвате се да спечелите детето на своя страна

Децата имат нужда да бъдат разбирани. Често след развода тази сигурност се изпарява и остава само смут и объркване. Много деца дори смятат себе си за виновни за развода на родителите.

Може и да е трудно, но никога не критикувайте бившия си пред детето. Не се опитвайте да искате мнението му по различни въпроси, касаещи развода или отношенията ви. Не забравяйте, че дори след развода попечителството да остава за единия родител, емоционалното равенство трябва да остане в името на здравословното (доколкото е възможно) израстване на детето.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
pepi ( преди 10 години )
1 rate up comment 2 rate down comment
Мария ( преди 10 години )