Майчинство

Любопитни факти за бебетата

Неочаквано!

28.03.2014г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Новородените бебета са толкова сладки и неустоими! С големите си влажни очи са способни да разтопят сърцето и на най-суровия човек без дори да осъзнават как го правят!

Съществуват някои интересни факти за бебетата, някои от които известни, други – не толкова, а трети – напълно учудващи! Предлагаме ви да се запознаете с тези любопитни особености на малките човечета.

Бебетата имат повече кости в сравнение с възрастните

Тъй като възрастните са по-големи, повечето хора по презумпция мислят, че имат повече кости. Невярно! Бебетата се раждат с около 270 кости, които с времето срастват и броят им пада до 206 вследствие на сливането на някои кости на гръбнака, на черепа.

Повечето бебета се раждат със сини очи

Този факт е известен на мнозина, но все пак не е задължително всички бебета да са синеоки. Между 6-ия и 12-ия месец меланинът в клетките на ириса се активира и пигментацията на окото се променя в зависимост от генетичния код на детето.

Бебетата удвояват теглото си след 5-ия месец

Бъдете подготвени, че бебето ви ще стане двойно по-голямо много бързо. Промяната започва активно още от самото раждане и до настъпване на 5-ия месец бебчето ви ще се окаже доста по-голямо.

Новородените са късогледи

Новородените бебета са много късогледи и зрението им позволява да виждат само силуети и контури на предмети в далечина. С времето зрението се усъвършенства.

Едно на всеки 3 кърмачета има белег по рождение

Това е факт, който определено изненадва, защото обикновено не забелязваме малките белези, но тях ги има. По статистика също момичетата са по-склонни да имат белези по рождение в сравнение с момчетата.

Бебетата дишат по-учестено в сравнение с възрастните

Не се бойте – това не натоварва сърчицето им. Нормалното темпо на дишане е около 12 до 20 пъти в минута, а при бебетата честотата е около 40 пъти в минута.

Свързани статии

Всяка секунда се раждат по 4 бебета

На минута по целия свят се раждат около 255 бебета, това са 4,3 раждания за всяка секунда!

Бебетата могат да пълзят веднага щом се родят

Родителите са станали свръхпротективни спрямо новородените си бебета, но това не означава, че те не могат да пълзят. Природата го е измислила, а шведски учени са го доказали чрез експеримент. След раждането на определена бройка бебета те ги оставили в рамките на час сами да намерят майката, за да сучат. Впечатляващо!

Новородените познават гласа на майката

Когато бебето се роди, слухът му не е развит напълно. В средното ухо все още има течност, която възпрепятства слуха до известна степен. Единственият звук, на който са способни да реагират, е гласът на майката. Те реагират на този звук повече, отколкото на останалите.

Коментирай