Майчинство

Вредите от либералния модел на възпитание

Толерантно възпитание или какви принципи следват либералните родители?

23.04.2014г. / 17 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Прекалено толерантното възпитание на децата крие някои нежелани последствия за бъдещия живот на детето. Много родители избират либералния модел на възпитание, защото смятат, че строгостта може да тласне децата към депресия, да понижи самочувствието и себеоценката им и да ги превърне в последователи, а не в лидери.

Толерантно възпитание или какви принципи следват либералните родители?

Най-общо казано на либерално отглежданото дете му е позволено всичко – то не познава граници и норми на поведение, няма отговорности, всичките му желания са изпълнени, а родителите постепенно се превръщат в марионетки в ръцете на детето.

Либералните родители поставят интересите и желанията на детето си на първо място, което автоматично намалява авторитета им пред детето. От една страна, желанието да се угоди на детето е разбираемо – всеки родител иска най-доброто за децата си, но размиването на границите между авторитет и любов носи пагубни рискове за формирането на личността и ценностната система на детето.

Разглезването е почти неизменна част от профила на едно тотално либерално отгледано дете. Често всичко, от което имат нужда и което искат да им бъде купено или подарено, бива удовлетворено. Така децата свикват, че могат да си поискат абсолютно всичко и спират да оценяват нещата и жестовете на околните.

Какви са причините за прекалено либералното възпитание?

Много често либералните родители са имали прекомерно строго възпитание като деца от своите родители и това ги тласка към обратния модел, за да компенсират своите лични лоши спомени от детството. Само че, не осъзнават колко лошо може да се отрази това на децата им.

Чувството за вина е друга основна причина за това родителско поведение. Често се получава в резултат на осъзнаване, че не могат да обърнат достатъчно внимание на детето си поради редица ангажименти или други обстоятелства. В тези случаи компенсацията на тези лични терзания става чрез възпитание без граници и презадоволеност на желанията на детето.

Последиците

Дете, което е винаги задоволено във всяко едно отношение, изобщо не е готово за живота и обществото, смятат специалисти психолози. Тези деца не са свикнали да работят за успеха си, да полагат усилия, за да получат нещо. Те не са разбрали, че понякога в живота не можем да получим всичко, от което имаме нужда. Не са разбрали, че трябва да уважаваме останалите, техните чувства и че трябва да се примиряваме понякога с чуждите успехи за наша сметка. Потъпкването на другите в името на успеха не е социално приемлив начин на поведение.

Свързани статии

Често тези деца са много податливи на манипулации, склонни са да се доверяват прекалено, дори до степен на крайна наивност. Поради това за тези деца е много трудно да постигнат съществен успех в начинанията си.

Невъзможността за вземане на бързи и адекватни решения също е налице, тъй като тези деца обикновено свикват родителите им да правят това вместо тях. Те само се носят по течението на желанията си и очакват те да се сбъднат както досега, но уви в живота не става така.

При либерално възпитаваните деца липсата на дисциплина е друг сериозен проблем. Те се превръщат в зрели хора, които много трудно свикват да се съобразяват с околните, да се подчиняват на висшестоящите в професионален план, както и да изпълняват поставени задачи, изискващи реални резултати.

Неоправдано високата самооценка на тези хора също е следствие от модела на възпитание. Липсата на критичност по време на съзряването предразполага към изкривяване на оценката за себе си и собствените възможности, което отблъсква околните и създава проблеми в общуването, професионалното развитие и контактите при такива хора.

Затова е добре при възпитанието на една крехка оформяща се личност да се търси максимален баланс. Родителите трябва да проявяват повече критичност към собственото си поведение, за да оптимизират възпитанието на детето си. От него зависи голяма част от бъдещето му.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Мая ( преди 7 години )
Много погрешни виждания имате за принципите на либералното възпитание, оттам и погрешни изводи. Не зная откъде-накъде сте решили, че либералното възпитание означава позволяване на всичко и изпълнение на всички желания. Либерално възпитание означава уважение към детето, вслушване в нуждите и емоциите му, съобразяване с възрастовите му особености и най-важното - пълна липса на насилие. Явно на вас ви харесва децата да бъдат възпитавани с наказания и жестокости, но времената се менят и, надявам се, скоро дори при нас да бъде забранено удрянето и наказването на деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
хакнат ( преди 8 години )
Лекотата, с която се размишлява и разисква за начина на възпитание и значението му върху цялото общество показва интелектуална неподготвеност и стремеж за раздаване на бързи обобщаващи оценки. Самото възпитание не се извършва индивидуализирано в тесния семеен климат. Резултатите от него водят дълга верига от причини и следствия, надхвърляйки индивидуалните условия и личната гледна точка. Запитайте се първо в какъв социален ред живеем, конкретно в бг, след това вдигнете поглед върху глобалните процеси. Защото колкото и разум,традиционен морал, воля, образование, материален комфорт да осигурите на своето дете, то моментално бива пречупено от социо-културната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
istina ( преди 9 години )
Balansut vuv vsichko e nai-dobroto .Vsiako prekaliavane e vredno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
wqw ( преди 9 години )
Децата изразяват желанията си, но само родителите могат да преценят нуждите им. Например "искам близалка" vs има нужда от полезна закуска (варено просо).За съжаление задоволяване на желанията им не води до задоволяване на нуждите им. Но статията е пълен бошлаф -- това не е либерален родител, по-скоро уплашен родител или комплексиран.Не че демократичното отглеждане няма собствени проблеми, но те са съвсем различни и "разглезването" (каквото и да значи това) не е толкова проблемно за детето. То може да е проблемно за родителите, но децата не се отглеждат за да им е "удобно" на тях само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13 rate up comment 2 rate down comment
Desi ( преди 9 години )
Дразня се на всички, които понеже не им се занимава да възпитават децата си, казват "аз съм либерална....", "аз много го обичам и за това му угаждам...". За мен любовта ми към моя син е не да му давам всичко сега, а да го науча на навици и умения с риск да ми се разсърди, но да може като порасне да получи всичко благодарение на изградената си личност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 2 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Нищо, бе, тая просто е майка на изпуснато дете и злобее, щот е мноу либерална, начи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Този случай е от многото напоследък изключения, които ни заливат от всякъде и какво общо има с темата за вредите от либералното възпитание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 4 rate down comment
supernova® ( преди 9 години )
Да препечатвате статии против "либералното възпитание" в ден, в който продължава да тече информация за български баща, убил детето си (очевидно не от либерализъм) е най-малко кофти тайминг!Я да вкарате тази редакция малко у ред, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар