Майчинство

Да възпитаме у детето добри маниери

Уважението и добрите обноски са основните градивни елементи на социалното умение

20.05.2014г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Учителите с 30-годишен и по-дълъг опит са единодушни, че днешните деца, като цяло, са доста по-малко уважителни спрямо околните в сравнение с поколението на неговите родители, че и на бабите и дядовците им. За съжаление, ако не успеем да научим децата си в крехка възраст да уважават околните, като пораснат ще бъде доста по-трудно това да се случи.

Обноските и уважението са взаимосвързани. Много важна част за изграждането на уважението към другите, е примерът на самите родители. Децата не само трябва да бъдат научени да уважават околните, но и да виждат с очите си примера чрез техните родители.

„Преподавайте“ добрите маниери и обноски малко по малко

Ако излеете наведнъж огромна информация за това как трябва да се държи детето, не очаквайте, че то ще запомни и приложи „наученото“. Вместо това правете нещата крачка по крачка и най-важното – използвайте различни моменти от ежедневието като поводи за пример.

Свързани статии

Хвалете децата си за техните успехи

Когато децата ви покажат правилните маниери у дома или пред чужди хора, никога не пропускайте да отбележите положително, че сте забелязали това. Много е важно за детето да бъде отчитано неговото старание. Дори и по-големите деца се нуждаят от стимул, за да подобрят социалните си умения.

Бъдете толерантни към пропуските на децата си, но не ги пренебрегвайте

Децата ще правят грешки и то през целия си живот. Колкото по-търпеливи сте, толкова по-голям напредък ще има. При никакви обстоятелства не порицавайте социалните им грешки, само напомняйте за тяхното допускане и насочете вниманието на детето към решаването на проблема.

Когато детето ви е забравило да извърши някакъв социален ритуал, дайте пример

Например, срещате се с някое семейство, което вие познавате от години, но детето ви вижда за първи път. То забравя да подаде ръчичката си и да се представи, още по-малко се сеща да каже: „Приятно ми е!“.

Вместо да му се карате и да го карате да се чувства неудобно, както и да чувства този елементарен ритуал като неприятно задължение, просто дайте пример. Покажете как се прави, а след като останете насаме, обяснете кога и защо е редно да се прави това.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Свободно време