Майчинство

Какво трябва да знаете за съня на бебето

Бебето е добре да спи в стая с комфортна температура

12.06.2014г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато на бял свят се появи вашето бебе, вие ще бъдете постоянно около легълцето му. Ще го гледате дори когато спи.

Най-честата причина за това е че младите родители се притесняват дали бебето диша, как спи, дали не му е топло, студено и т. н. Ето няколко важни неща, които трябва да знаете за бебешкия сън.

Бебето издава звуци по време на сън

Това е съвсем нормално за вашето новородено. Сънят на бебето ще бъде дълбок, шумен и с леки движения, известни като страхови-рефлекси, в които бебето е възможно рязко да помръдва с крачета или ръчички.

Дишането на бебето става на цикли. Редуват се по-бързи и и по-дълбоки цикли на вдишвания с по-бавни и по-плитки. Възможно е в рамките на 2-3 секунди бебето да спре дишането си и след това да започне да диша дълбоко.

С времето дишането по време на сън ще се нормализира.

Бебето ви сънува повече от вас

В около 50 на 100 от съня си вашето бебе сънува. При възрастните от общия сън само 20 на 100 е сънуване. Дишането става неравномерно, очичките се движат под клепачите и често може да го видите да се усмихва, а някои бебета дори се смеят насън.

Новородените не се нуждаят от тишина

Когато бебето заспи обикновено ходите на пръсти, шепнете и не смеете да мръднете. Голяма част от новородените бебета могат да спят на шумни места без това да нарушава съня им.

Те не се нуждаят от пълна тишина за пълноценен сън. Не забравяйте, че през деветте месеца в корема не е било най-тихото място. Звуците на сърдечния ритъм на майката, храносмилателна система, както и други телесни функции, всъщност са доста шумни.

Вашето новородено ще спи много

Новородените бебета се нуждаят от много сън. През 24-часов период бебето спи около 16 часа. През деня ще спи по-дълго, а през нощта по-кратко. С времето часовете ще се променят.

Така през деня циклите на съня ще са с продължителност от около 2 часа, а нощно време с 4 до 6 часа, но всичко зависи от самото бебе.

Свързани статии

Добре е бебето да спи в стая с комфортна температура

Поддържайте стаята, в която бебето спи с температура между 16 и 20 градуса. Прегряването крие риск от синдром на внезапната бебешка смърт.

Леглото на бебето трябва да бъде далеч от радиатори, климатици, вентилатори и далеч от пряка слънчева светлина. Никога не поставяйте в леглото на бебето електрическо одеяло.

В началото бебето ви няма да прави разлика дали е ден или нощ

Много бебета смесват своите дни и нощи в първите си седмици. Спят почти през целия ден и будуват нощно време.

Безсънните нощи са неизбежни

Безсънните нощи за вас и вашия партньор са неизбежни за първите шест седмици, а понякога и 12 седмици. Повечето новородени спят хаотично, така че почивката за вас ще бъде предимно дневна, а нощно време ще будувате.

Коментирай