Майчинство

Какво бабите и дядовците трябва да спрат да правят?

Готови са на всичко за любимите внучета!

22.08.2014г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бабите и дядовците се радват на внуците си често повече дори, отколкото на собствените си деца! Толкова са щастливи от факта, че отново могат да се грижат за малко и беззащитно същество, че са готови на всичко, за да го зарадват!

Именно от там идват и някои проблеми с дисциплината и възпитанието. Има някои неща, което бабите и дядовците трябва да ограничат и то за доброто на децата.

Кои са нещата, които повечето баби и дядовци трябва да престанат да правят с внуците си?

Твърде лесно се впечатляват

Бабите и дядовците обикновено хвалят внуците си непрекъснато. Доволни са от всичко – добрите оценки, новите дрехи, поведението – изобщо всичко, което децата правят.

Това обаче може да има силен обратен ефект. Децата се нуждаят и от критика, не само от похвала. Градивната критика е необходима за изграждане на личността и ценностите. А много баби и дядовци забравят това заради безусловната си обич към внуците.

Подаръци всеки път

Бабите и дядовците са склонни да разглезят децата с купища подаръци. Така малчуганите свикват да обръщат внимание на материалното, а не на духовното. Срещите с бабите стават дългоочаквани не заради обичта към тях, а заради нетърпението в очакване на новия подарък.

Съгласяват се прекалено лесно

Бабите и дядовците се съгласяват прекалено лесно с желанията на внуците си. Водят ги по магазините или на разходка и се стараят да угодят на всяка прищявка – купуване на сладолед, играчки и други забавления, без да си дават сметка, че това не е полезно за децата.

Свързани статии

Не насърчават внуците да им помагат

Бабите и дядовците искат да направят всичко сами, когато децата са при тях. Независимо дали родителите са ги изпратили при тях на село, в градината или в града, бабите и дядовците винаги се стараят да угодят на детето и да го оставят да си почине.

Това е добре от една страна, защото днес децата са много натоварени в училище. Но от гледна точка на възпитанието е добре да им бъдат възлагани някои задачи, въпреки че при баба и дядо са на почивка.

Може просто децата да помагат в кухнята, докато печете любимите им сладки!

Раздават лакомства

Репутацията на всички баби и дядовци е свързана с награди и лакомства като бисквити, вафли, шоколади и бонбони. Децата чакат с нетърпение кога баба ще се върне от пазара, защото знаят, че ще донесе нещо сладко и вкусно.

Обаче в днешните условия на постоянно тъпчене с вредна храна и на фона на детското затлъстяване, този бабин навик се оказва доста вреден. Баби, трябва да превъзмогнете желанието си да наградите внучето си с десерт, за съжаление!

Коментирай