Майчинство

Захарта успокоява бебетата при ваксинация?

Безопасен ли е този метод?

05.10.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ваксините и изобщо инжекциите са голям проблем при децата. Няма дете, което да не се страхува от ужасното боцкане, а да не говорим, че и много възрастни припадат при вида на иглата.

Много бебета се разстройват при ваксинация и започват да плачат неутешимо. Майките знаят най-добре!

Според някои нови проучвания, има начин за успокояване на бебетата при поставяне на ваксина и това е захарта.

Няколко капки захар, според учените, са достатъчни, за да успокоят бебето при пробождането с иглата.

В проучването са били разгледани 1500 бебета, които са получили своята рутинна ваксина в детска възраст. Тези бебета, на които са били поставени по няколко капки захар в шишетата с вода са плакали значително по-малко в сравнение с онези, които са пили само чиста вода по време на процедурата и след нея.

Свързани статии

Въпреки тези наблюдения, д-р Дейвид Елиман от Кралския колеж по педиатрия във Великобритания, взел участие в изследването, коментира, че тази практика за успокояване чрез захар не е рутинна и не се използва често поради здравословни съображения.

Според лекарите, голяма роля играе и майчиното безпокойство. Те смятат, че бебетата са прекалено малки, за да осъзнаят какво точно им се случва, но интуитивно усещат нервността и уплахата на майките, което ги разстройва допълнително.

Затова специалистите съветват да сте максимално спокойни и уравновесени, когато се отнася до рутинна манипулация, каквато е ваксинацията. Тя, разбира се, крие рискове, но силната връзка на майката с бебето се отразява доста негативно върху реакцията на малчуганите.

Ако ваксинацията е в кърмаческия период, кърменето ще свърши най-добра работа за успокояване на бебето.

Коментирай