Майчинство

Родители в парично затруднение, но не буквално!

5-те най-често срещани родителски грешки спрямо децата и парите

02.10.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Що се отнася до парите, много родители се притесняват да обясняват на децата си каквото и да е от страх да не ги направят прекалено меркантилни или пък разглезени.

Почти всеки родител знае колко е трудно да убедиш детето, че парите не растат по дърветата и не може да има всяка играчка, която пожелае. Поздравления за тези, които са успели!

Част от това да си родител е да се страхуваш, нормално е. Много хора и не знаят как точно да говорят с децата си за парите. Някои дори споделят, че се чувстват по-уверени да обясняват за секс и пороци, отколкото за пари.

Според специалистите по детска психология и семейно консултиране, има 5 основни установени грешки, които повечето родители правят, с което предават лоши навици на децата спрямо парите.

Грешка №1 – Да изчакате, докато детето порасне, за да разговаряте за пари

Много родители смятат, че в ранна детска възраст разговорите и обясненията за това как парите функционират са излишни, защото детето няма да разбере. Всъщност не е задължително да обяснявате с финансово-счетоводни термини, разбира се, но е добре да намерите начин да подчертаете важността на парите и трудността, с която се изкарват.

Последните изследвания показват, че днес децата могат да разберат основни понятия, свързани с пари още преди седмата си година.

Грешка №2 – Да плащате на детето, за да изпълни някакви задължения

Това е много груба грешка, която лесно води до алчност, меркантилност, материална привързаност към парите и сребролюбие.

Погрешно се възпитават ценности по този начин, защото детето ще се научи от малко да получава възнаграждение за действията си без да осъзнава що е морална подбуда. Не подкупвайте децата в никакъв случай.

Свързани статии

Грешка №3 – Не подкупвайте децата, когато получат добра оценка

Тук нещата стоят по подобен начин. Децата започват да се стремят да получат добра оценка не защото разбират важността на образованието, а само защото ще получат материална облага от добрата оценка.

Грешка №4 – Да обяснявате на синовете си за парите, но не и на дъщерите си

Много родители на момчета и момичета правят тази грешка, защото смятат, че мъжете трябва да са по-подготвени за парите, тъй като все пак на тях се пада „честта“ да се грижат за семейната прехрана или поне по-стабилната част, ако не цялата.

Пренебрегвайки подробните обяснения към момичетата обаче може да се стигне до това някои момичета да не разбират и уважават стойността на парите в по-късен етап. Еднакво важно е и момчетата, и момичетата да бъдат научени от малки на финансова отговорност.

Някои родители пък изобщо не си правят труда да подчертаят важността на финансовата отговорност и спестовността и към момичетата, и към момчетата.

Грешка №5 – Четете конско за кредитите без да си давате сметка за вашия собствен лош пример (ако имате такъв)

Има една стара поговорка, която при децата никак не е ефективна: „Прави каквото ти казвам, а не каквото правя аз!“. Децата се нуждаят от пример и авторитет, така че празните думи няма да окажат особено влияние. Ще се наложи да подплатите думите с примери.

Коментирай