Майчинство

Защо е добре да пратите детето на предучилищна занималня?

Ползите за социалнопсихологическото развитие на детето

15.12.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много майки се притесняват да изпратят децата си на предучилищна занималня, защото смятат, че така детето е ограничено от безгрижното свободно време, което му остава до започване на училище. А и защото мислят, че детето ще скучае в първи клас, защото вече ще е навлязло в материята, която е характерна за началната училищна възраст.

Има обаче много други неща, заради които си струва да изпратите детето на предучилищна. За вас като родители също ще е полезно да научите някои неща от предучилищната занималня на детето. Кои са те?

Как да се отърсвате от контрола

Много майки на малки деца, които все още не са се научили да оставят детето да се справя самостоятелно, не могат да превъзмогнат стремежа си за контрол. Той е провокиран от желанието да предпазят детето, да го улеснят и да му помогнат. Това е нормално.

Пускането на детето на предучилищна ще ви помогне по-лесно да се отърсите от този порив.

Няма нищо лошо в това да оставяте детето да се провали

Много родители, най-вече майки, искат да предпазят децата си от провал, за да запазят чувствата им. Но провалите, както и грешките са най-мощният учител в живота, необходим на децата, за да се справят с трудностите. Защото такива тепърва предстоят.

Да се доверявате на детето

Пускайки детето на забавачница ще осъзнаете колко повече ще започнете да му се доверявате. За младите майки малкото детенце си е все още направо бебе и ще изпитват желание да се грижат за него.

Но предучилищният период е времето, в което поетапно трябва да започнете да се учите да се доверявате на детето, да му делегирате задължения и отговорности. Това ще му е полезно в по-нататъшното му развитие.

Свързани статии

Децата ще харесат това, което изберат

За много майки е трудно да не напътстват децата си в техните избори в живота. Предучилищната възраст е времето, в което децата започват да изграждат интересите си. Това е моментът, в който майките да започнат да свикват, че освен напътствията, трябва да се научат да уважават и вкуса и избора на детето за различни неща. Така ще стимулират и самочувствието му.

Този съвет важи само в случай, че изборът на детето не ви се струва крайно грешен.

Понякога децата научават повече от връстниците си, отколкото от родителите си

Социалните контакти и средата, в която децата растат, има значение от самото начало на живота на детето. Посещението на предучилищни занимания е изключително полезно в този смисъл, защото децата научават много от другарчетата си. Така социалнопсихологическото им развитие протича в синхрон с това на децата на тяхната възраст.

Коментирай