7 неща, които трябва да знаем за аутизма

С какво се различават аутистите?

2015-05-14 13:01:00 | Илияна Николова

Разстройствата от аутистичния спектър представляват нарушения в развитието, които могат да причинят големи социални, комуникационни или поведенчески проблеми.

Има много сигнали, които издават наличието на аутизъм. Причините и лечението на това мистериозно състояние все още не са изяснени, но има някои неща, които можем да кажем за аутизма.

Едно дете с аутизъм може:

  • Да не реагира на името си през първите 12 месеца от живота;
  • Да не се насочва към предмети, да не демонстрира никакъв интерес;
  • Да избягва зрителен контакт;
  • Да иска да бъде само;
  • Да има проблеми с разбирането на другите хора, както и другите да не го разбират;
  • Да има забавени комуникативни умения;
  • Да се притеснява от незначителни промени;
  • Да демонстрира странно поведение като кършене на ръце, въртене на тялото или въртене в кръг.

Аутизмът е генетично заболяване

Погрешно е да се смята, че аутизмът може да възникне вследствие на погрешно възпитание или някаква психологическа травма. Това състояние е генетично. Психологическите фактори не влияят на аутизма.

Ако една двойка има дете с аутизъм, съществува вероятност между 5 и 10% следващото им дете също да е с такъв проблем.

В случаите на еднояйчни близнаци вероятността и двете деца да имат аутизъм е около 60%.

Хората с аутизъм не са задължително агресивни

Често се тиражира твърдението, че аутистите са агресивни и са склонни да нараняват както себе си, така и околните. Това не е вярно.

Проява на агресия е възможна само в случаите на силно сензорно претоварване или емоционална потиснатост. Това поведение не е типично за аутистите, а е по-скоро извънредна проява.

Поставянето на диагнозата е много трудно

Не съществува медицинско изследване за точно идентифициране на аутизма, което го прави много труден за откриване. За да се диагностицира едно дете с аутизъм е необходимо специално наблюдение от лекари, психолози и педагози.

В някои случаи аутизмът може да бъде открит на 18-месечна възраст и дори по-рано. Но до навършване на втората годинка на практика се смята, че диагностицирането е твърде трудно.

Още по темата

Кучето може да помогне

Проучванията показват, че кучетата помагат за значителното подобряване на качеството на живот, независимостта и безопасността на децата с аутизъм. Наличието на куче около детето намалява рисковете от агресивно поведение, успокоява детето и действа като връзка между детето и средата му на съществуване.

Няма научно доказана връзка между ваксините и аутизма

Едно изследване, проведено през 1998 година открива връзка между ваксините срещу морбили, паротит и рубеола и аутизма. Това проучване предизвика сериозни опасения от ваксинациите, в резултат на което броят на имунизираните след този период е значително намалял.

Родителите се страхуват от редица потенциални рискове, включително и от отключване на аутизъм, което практически е невъзможно.

Статистиките бележат и ръст в заболеваемостта от тези иначе силно затихнали заболявания през годините преди 1998 година.

До момента няма лек за това състояние

Въпреки това проучванията продължават. Те показват, че ранната интервенция значително подобрява състоянието. С намесата на специалисти децата до 3-годишна възраст могат да усвоят важни умения.