Майчинство

9 вълнуващи факта за новородените

С какво могат да ни изненадат бебетата?

05.06.2015г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бебетата са очарователни. Интересното при тях е, че са пълни с изненади. Винаги можем да научим по нещо неочаквано от пухкавите сладурковци.

Има някои любопитни факти за бебетата, с които сме ви запознавали, но бихме искали да ви срещнем с още няколко, които си заслужава да прочетете!

Факт №1: Родителите на новородените губят общо около 6 месеца сън през първите 2 години от отглеждането на бебето. Повечето родители спят по-малко от 4 часа на нощ, защото плачът на бебето прекъсва съня им.

Тези „велики“ резултати в недоспиването водят до понижено настроение, депресия, гняв и дори разруха в отношенията.

Факт №2: От раждането до обучението за тоалетна за възрастни бебето преминава през средно 8000 сменени пелени. Средната смяна на памперса отнема 2 минути и 5 секунди за майките и 1 минута и 36 секунди за бащите.

Факт №3: Новородените не могат да проливат сълзи. Разбира се, те крещят и реват за това, което искат или това, от което имат нужда, но технически не могат да плачат като възрастни.

Бебетата не могат да произвеждат сълзи, докато не навършат 3 седмици. След това сълзите се появяват.

Факт №4: Новородените бебета могат да виждат само черно, бяло и сиво. Освен това могат да се съсредоточават върху предмети на около 12 см от лицето им. Това се случва само в първите седмици след раждането. След това всичко си идва на мястото.

Факт №5: Шансът да се родят близнаци днес е много по-висок, отколкото преди 30 години. Раждаемостта на близнаци се е увеличила със 76% от 1980 година насам.

Факт №6: Германия, Дания и Исландия са страните, които имат официални правила за това как може да се кръщават бебетата. Тези страни имат одобрен списък с имена, който се предоставя на новите родители.

Свързани статии

Факт №7: По време на бременността, ако майката има известни увреждания на органите, бебето автоматично трансферира стволови клетки чрез плацентата към майчиния организъм, за да „ремонтира“ увредените органи.

Това медицинско откритие може да обясни защо почти половината от жените, които страдат от сърдечносъдови заболявания се възстановяват неочаквано по време или веднага след края на бременността.

Факт №8: До 1985 година лекарите са смятали, че новородените бебета не изпитват болка. Затова са си позволявали да правят операции и манипулации на бебетата без абсолютно никаква упойка.

Това схващане е било заложено заради презумпцията, че бебешкият мозък е твърде неразвит и центровете, отговарящи за болката все още не са достатъчно усъвършенствани.

Факт №9: Новородените разпознават гласа на майка си. Това е единственият звук, който са в състояние да различат още докато са в утробата на майката. Те реагират на този звук с приоритет пред всички останали звуци.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати