Майчинство

Как да се справим със стомашните вируси през лятото?

Бебетата и малките деца понасят най-трудно стомашния грип

26.06.2015г. / 17 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Гастроентеритът, наричан още стомашен грип е много мъчителен, особено за бебетата и малките деца. Най-често срещаните вируси, причиняващи стомашни проблеми при децата са ротавирус, аденовирус и астровирус.

Крехкият детски организъм трудно понася диарията, повръщането и силните коремни спазми. Всички тези симптоми крият голям риск от дехидратиране.

Съпътстващи симптоми на стомашен грип могат да са още висока температура, силни болки в корема, загуба на апетит.

Летните стомашни вируси са агресивни и доста заразни.

Как да предпазим децата от тях?

Хигиена

Хигиената е водеща в превенцията на агресивните летни стомашни вируси. Честото миене на ръцете е от огромно значение. Важно е да миете ръцете на детето, както и своите собствени възможно най-често през деня.

Ако член на семейството страда от стомашен вирус може да се наложи да носи маска или ръкавици при контакт с малкото дете или бебе. Това се налага, тъй като стомашните вируси са силно заразни. Обикновено в рамките на 24 часа друг член на семейството проявява симптомите.

Как да облекчим страданието?

Снимка: iStock

Хидратиране

Пиенето на достатъчно течности е жизненоважно за детския организъм. Децата се обезводняват много лесно, особено ако стомашният грип е придружен с обилна диария и често повръщане.

Уверете се, че детето приема достатъчно течности под формата на вода, чай, бульон, плодов и зеленчуков сок (прясно изцедени). Така електролитният баланс в организма ще се запази и ще се избегнат рисковете за здравето, криещи се в нарушения водно-солеви баланс.

Билки

Билките помагат изключително в борбата със симптомите на стомашен грип. Кротонът е билка, използвана от векове в китайската медицина. Тя помага за облекчаване на тежестта в стомаха.

Окубака е друга билка, растяща в Западна и Централна Африка и имаща силни алелопатични свойства. Тя намалява натрупването на вредни вещества при заболявания на червата.

Бялата чемерика пък подобрява кръвообращението в стомашно-чревния тракт и намалява диарията.

Всички тези ефикасни билки са събрани в един идеален за лечение на стомашния грип медикамент – Гастрокинд. Той представлява хомеопатичен лекарствен продукт, специално разработен, за да помогне при проблеми, свързани със стомашно-чревните нарушения при кърмачета и малки деца.

В състава му влизат и други две хомеопатични лекарства: Arsenicum album, който намалява възпалението на червата и стомаха, и Hepar sulfuris – средство за облекчаване на възпалението, възпрепятства от развитие на усложнения.

Приемът на Гастрокинд през първата година на бебето е по 1 т. през час до 6 пъти дневно в острия стадий и 4 пъти по 1 таблетка след облекчаването на симптомите. За възраст от 1 до 6 г. се дават 2 таблетки през час до 12 таблетки дневно в острия стадий, а след настъпване на облекчение 4 пъти по две таблетки.

Хранене

Ако детето ви повръща, вероятно няма да иска да яде. Какво да правите в такъв случай?

Най-добре е да не го насилвате да се храни с твърда храна. Наблягайте на течностите с хранителен състав, като зеленчуковите супи и плодовите сокове.

Когато най-острият период отмине, започнете да захранвате детето с по-леки храни – каши, препечен хляб, банани, ябълково пюре.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Shrike ( преди 8 години )