Майчинство

Защо бебето не може да заспи?

Бебето е жадно или уморено

30.06.2015г. / 09 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С появата на бебето, родителите са изправени пред куп предизвикателства, за които често се оказват неподготвени. Едно от тях са нарушенията в съня на новороденото. Кърмачетата до 6-месечна възраст се нуждаят от около 16 часа сън на денонощие.

Големите бебета (6 месеца до 1 година) спят около 14 часа на денонощие, а след първата година - между 10 до 13 часа. Какво може да наруши съня на малкото и как да влезете отново в ритъм? Вижте в следващите редове.

Гладно е

Една от най-честите причини новороденото да се буди или да не може да заспи е, че има нужда от още мляко. Независимо дали кърмите на поискване или давате бебешка формула и стриктно спазвате часовете за хранене, през първите месеци има периоди на бум на растежа, през които често изглежда, че млякото не му достига. В такива периоди бебето трябва да бъде кърмено на всеки 2-2,5 часа – стомахчето на новороденото е малко, а майчиното мляко се усвоява по-бързо. Никнещите зъбки след шестия месец също могат да се отразят на честотата на хранене.

Бебето е жадно

През по-голяма част от деня или нощта бебето спи спокойно (освен ако не страда от колики и растящи зъбки). Но в по-топлите месеци например е съвсем нормално да се събуди, защото е жадно. Предлагайте му вода, за да избегнете опасността от дехидратация.

Бебето е преуморено

Бебетата се нуждаят от много сън. Когато бебето пропуска дрямка, имало е тежка нощ, свръхстимулирано е от детски музикални играчки или друг силен шум, то става нервно, хиперактивно, плаче, а приспиването му става трудно. Организирайте режим за спане още от първия ден след прибирането ви от родилния дом.

Ако спазвате всички тези съвети, но те не помагат, ако бебето е нахранено, пелените му са сменени, но проблемите със съня продължават, може да се доверите на хомеопатията, която да помогне на вашето мъниче да спи спокойно през цялата нощ.

Как да изберете точния продукт?

Хомеопатичен препарат, създаден специално за проблеми свързани с нарушения на съня при кърмачета и малки деца е Дормикинд.

Препоръчва се при неспокоен сън и нощен плач, нощно безпокойство, трудно заспиване, често събуждане, безсъние, повишена възбудимост, раздразнителност. Дормикинд е комбинация от три ефективни и напълно безопасни за здравето на новороденото хомеопатични съставки:

Cypripedium pubescence (Венерина обувка) - широко известна в педиатричната  практика и се прилага при  здрави деца, които са по-активни  и често се събуждат през  нощта, за да си играят;

Magnesium carbonicum – подходящ при нервни и чувствителни към шум деца, които трудно заспиват и са сънливи през деня;

Zincum valerianum – препоръчва се за трудно заспиващи деца с неспокоен сън, като резултат от превъзбуда или изтощение.

Комплексният хомеопатичен препарат може да се използва за дълъг период от време – няма опасност от проява на странични ефекти или привикване към него. Курсът на лечение за деца от 0 до 6 години е добре да бъде минимум 1-2 месеца, като се дават по 4 таблетки на ден.

Бебето има нужда от движение

Бебетата и малките деца се нуждаят от време, в което да бъдат активни и да изразходват своята енергия. Бебешката гимнастика през първите месеци е един добър начин за раздвижване. С всеки изминал ден новороденото ще става все по-активно, но и от вас зависи да му осигурите активност, която да му помага да развива своите двигателни умения и да изразходва енергия. След малко забавления, бебетата спят дълбоко и спокойно.

Свързани статии

Първи зъбки

Никненето на зъбките е една от най-честите причини вашето бебе да не може да заспи. През този период може да се проявят редица неприятни симптоми - болки в стомахчето, вдигане на температура, нервност, промени в апетита и други, които да нарушават режима на съня.

Снимка: istock

Коментирай