Майчинство

Признаци, че бебето ви вече е малко дете

Не си личи само по външния вид и годините

16.07.2015г. / 08 52ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Малките бебета растат толкова бързо, че родителите им ги възприемат като бебета дълго след като те вече не са такива. Да не говорим, че децата си остават деца за своите родители, въпреки че вече имат свои наследници! Но това е друга тема.

Ако вашето мъниче започва да проявява разни типични признаци на малко дете, значи е време да осъзнаете, че то вече не е бебе. По какво да разберете?

Домът ви е непрекъснато разхвърлян

Малкото бебе се занимава с това, което вие му дадете. Детето обаче вече може да ходи само, да играе с играчки и различни предмети и съответно разхвърля цялата къща за нула време. Преди да успеете да подредите едната стая, другата вече е кочина.

Малкото дете иска да прави всичко само

Малките деца все още не са развили напълно фината си моторика, но това не пречи да искат да вършат всичко сами. Те наблюдават възрастните и се стремят да се справят с нещата по същия начин. Няма дете, което да не казва: „Дай на мен!“, „Аз мога!“, „Искам аз да го направя!“, разбира се, с изразните средства на възрастта си.

Започва да дъвче всичко

Не че бебетата не го правят, но когато детето започне да хапе силно, значи захапката и млечните му зъбки са вече достатъчно силни, за да се справят с по-твърда храна. Междувременно всичко, което става за дъвкане, хапане и гризкане попада в захапката на мъника.

Повечето ежедневни дейности се превръщат във война

Обличането, преобличането, слагането на шапка, возенето в колата, ходенето на ясла, храненето – всички тези неща започват да стават все по-трудни. Защо? Защото детето започва да проявява все по-голямо желание за самостоятелност – типичен признак за навлизането в ранна детска възраст.

Свързани статии

Чести избухвания

Бебетата не избухват, те просто плачат, когато не се чувстват комфортно по някаква причина. Това е начинът да оповестят, че имат нужда от нещо.

При малките деца не е така. Те избухват в гняв или плач, когато проявяват характер или силно искат нещо. Ако това се случва и с вашето дете е време да осъзнаете, че вече не е малкото ви бебче.

Не иска да яде

Типично за малките деца е нежеланието за хранене за сметка на желанието за игра. Все трябва да ги гоните с лъжицата, да се чудите какви игри да измислите, само и само да се съгласи да си изяде порцията, за плодове и зеленчуци пък да не говорим! Почти няма дете, което да изгаря от желание да яде с охота плодове вместо шоколад.

Коментирай