Майчинство

Често срещани митове за кърменето

Мит: Кърмещите майки наддават на тегло

26.11.2018г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Има редица погрешни схващания за кърменето и те понякога могат да откажат една майка от това да кърми своето бебе. Ето защо е добре още по време на бременността и ако е необходимо в първите дни след раждането да се консултирате със специалист по кърмене.

Така ще може да зададете своите въпроси и много от митовете, в които сте вярвали ще бъдат развенчани. В следващите редове споделяме едни от най-честите заблуди по отношение на кърменето.

Мит: Ако бебето е постоянно гладно означава, че нямате достатъчно кърма

Невинаги това е причината бебето да се чувства неспокойно. Кърменето е специален момент, в който не само храните бебето си, но осъществявате контакт, който му действа успокояващо.

Понякога новороденото се успокоява, само ако е на гърдата ви, но това не значи непременно, че е гладно. Ако бебето наддава нормално на тегло, изхожда се редовно, бъдете сигурни, че кърмата ви е достатъчно.

Мит: Кърмещите майки наддават на тегло

Проучвания показват, че кърмачките губят повече тегло, отколкото некърмещите майки. Разбира се, не бива да забравяте и за храната, която консумирате. През периода на кърмене се хранете здравословно, а не обилно и с храни, които действително могат да са причина за повишаване на телесното тегло.

Мит: Гърдите ви се нуждаят от време между храненията, за да произведат мляко

Истината е, че гърдите ви постоянно отделят мляко и не е необходимо да изчаквате определено време преди да поставите бебето си отново на гърдата.

Мит: Консумирането на определени храни може да предизвика колики при бебето

Гърдите ви отделят кърма от това, което е в кръвта ви, а не в стомаха. Повечето бебета нямат никакъв проблем с пикантните храни или тези, съдържащи кофеин, освен ако поведението на бебето ви не подсказва друго. Не забравяйте, че когато всичко е в умерени количества, не е необходимо да се лишавате от любимите ви храни.

Свързани статии

Мит: Ако с първото бебе не сте имали достатъчно кърма, така ще е и при второто

С всяка следваща бременност гърдите ще развиват своята жлезиста тъкан. Така че, ако с първото бебе кърмата ви не е била достатъчно, това не означава, че така ще е и със следващите ви бебета.

В много от случаите дефицитът на майчиното мляко се дължи на недостатъчната стимулация на гърдите през първите седмици след раждането на бебето.

Мит: Докато кърмите не можете да забременеете

При някои жени кърменето може да спре временно овулацията, но това съвсем не бива да се приема като вид контрацепция, защото има случаи, в които жените забременяват и по време на кърмаческия си период. Ако искате да отложите следващата си бременност за след време, добре е да се консултирате с наблюдаващия ви лекар.

Снимка: iStock

Коментирай