Майчинство

Най-честите грешки, които допускаме при храненето на децата

Изцяло им забранявате сладките изкушения

17.08.2016г. / 15 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето е от изключително значение за правилното развитие на децата, особено в първите им години от живота, когато придобиват и основните навици. Въпреки да се опитваме да бъдем перфектни родители, случва се да допуснем и грешки по отношение на храненето. Вижте най-честите от тях. 

Отказвате се от полезната храна

Децата с радост биха приели нов вид шоколад или лакомство, но не и полезните зеленчуци. Ако не желаят да консумират зеленчуци, бъдете упорити. Когато се храните заедно на масата, винаги оставяйте в близост до детето, чиния с полезната храна.

Не ги уговаряйте да опитат, нека чинията седи близо до тях, нека видят, че консумирате от храната. Ако не си вземат, опитайте след няколко дни отново. Според педиатри са необходими около 10-15 опита, преди малките да приемат нова храна. 

Внимавайте с порциите

Родители (особено бабите) често забравят, че порциите, които предлагат на децата, не бива да са в грамаж като за възрастни. Например, децата около 6-годишна възраст се нуждаят от около една четвърт порция от тази на възрастните.

Ограничете въглехидратите, добавете разумно количество протеини и много зеленчуци и плодове. Преяждането е първата стъпка към наднорменото тегло. 

Изцяло им забранявате сладките изкушения

Минимизирането на консумацията на сладкиши от децата е препоръчителна, но не бива да бъдат напълно изключени. Колкото повече забранявате дадена храна, толкова повече нараства желанието към нея.

По-големите деца, които разполагат с джобни, сами ще си купят и дори може би ще прекалят, ще си наваксат със сладкишите. Ето защо прилагайте правилото  90/10 - 90% здравословна храна, 10% храни изкушения. 

Консумирате нездравословна храна пред децата

Ако искате вашето дете да се храни здравословно или редовно, трябва да го правите и вие. Малките следват вашите правила. Смятат, че щом на вас е позволено, могат и те да хапват бургери, мазни храни.

Бъдете здравословен пример за децата си. Възпитайте у тях култура на хранене. Ако давате лош пример, как искате те да следват вярната посока?

Свързани статии

Хранене пред телевизора

Храненето пред телевизора разсейва и по-малко обръщаме  внимание на това, дали сме сити или не.  Доказано е, че децата приемат много повече калории от необходимите, когато вниманието им е отвлечено от телевизията или видео игри.

Ето защо поставете правила и ограничете местата за хранене в дома. Също така, децата са по-склонни да правят по-добър избор на храна, когато се хранят на една маса с цялото семейство.

Снимка: Istock

Коментирай