Майчинство

Как да свалим високата температура?

Малките деца са силно уязвими при висока температура

16.12.2016г. / 10 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато детето е малко, болестите, инфекциите и вирусите винаги плашат до смърт родителите. Малкият детски организъм е уязвим и крехък, с недостатъчно добре изградена имунна система. Ето защо често са възможни усложнения от най-безобидните на пръв поглед инфекции.

Високата температура е рискова, дори за възрастни хора. Силната треска, надвишаваща 39 градуса може да предизвика гърчове и загуба на съзнание. Ето защо бързата реакция на родителите е от значение.

Какво да правим при висока температура?

Махнете завивките и разсъблечете детето. Изключително погрешна е практиката, която много жени са наследили от бабите си – да завиват с вълнени одеяла децата си, щом зъзнат. Никога не правете това!

Никаква вълнена жилетка, нито дебело одеялце. Достатъчна е камизолка или пък го оставете голичко. Ако имате възможност включете вентилатор. Няма опасност детето да се разболее, то вече е болно!

За сметка на това всичко, което би спомогнало топлината на тялото да се намали, ще даде възможност температурата да спадне. Могат да се използват лепенки за охлаждане, т. нар. куул пач, които се поставят на гръбчето на детето. Продават се във всяка аптека.

Давайте много течности, за да не се дехидратира. За предпочитане са пресните напитки: вода, плодов сок, чай и т. н.

Изкъпете го, като температурата на водата трябва да е с един градус по-ниска от телесната му топлина и го оставете във ваничката между 15 и 20 минути. Или го освежете, като го обтриете с потопена в хладка вода ръкавица за баня.

Увийте го във фин чаршаф, натопен в хладка вода и добре изстискан.

Тези средства обикновено са ефикасни. Ако искате да използвате и лекарство за сваляне на температурата, препоръчано от лекаря, внимавайте да не надвишите предписаните дози, които зависят от теглото на детето и са описани в листовката на лекарството.

* * *
Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“
Снимки: iStock

Коментирай