Майчинство

Признаци, че сте токсичен родител, без да си давате сметка

Дори да го правите с добри намерения, то пак си е лошо

20.03.2017г. / 12 15ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Родителите правят всичко по силите си в името на доброто на тяхното дете. Но родителите са хора, а хората непрекъснато допускат грешки без да си дават сметка. Понякога сме токсични и вредни за собствените си деца без дори да го осъзнаваме, просто защото човешката природа ни кара да виждаме света единствено от нашата гледна точка.

В кои случаи вредите на детето си с токсичното си държание?

Говорите на тях вместо с тях

Говоренето е ефективно, само когато е двупосочен процес. Ако с вашето говорене очаквате да моделирате детето по свой образ и подобие, няма да стане. Разговорите трябва да са взаимен процес, който да тече в две посоки, не в една.

Прекалявате с негативните мисли

Всеки човек има негативни мисли, но като родител трябва да си наложите да спрете да ги изразявате непрекъснато пред детето си. Не става дума за изцяло потискане на негативното в живота – то е нужно на детето, за да се научи да разграничава позитивното и да го преследва. Важно е да бъдете по-пестеливи и да не правите така, че светът в очите на детето да изглежда мрачно място.

Отказвате да им дадете независимост

Най-лошото, което един родител може да направи, е да лиши детето си от независимост. Така то никога няма да се чувства достатъчно способно да се оправя в живота, да взима решения, да излиза от критични ситуации, да бъде глава на собственото си семейство един ден.

Болезнено е, а за много родители е направо ужасяващо да се отдръпнат от децата си. Но е важно родителят да преглътне собствения си човешки егоизъм, който го кара да продължава да притиска до себе си вече порасналото си дете.

Не можете да контролирате гнева си

Непрекъснатите родителски изблици обикновено правят детето потиснато, неуверено, съмняващо се в способностите си, а в някои случаи го тласкат към лошата страна на живота. Постарайте се да избухвате, само когато наистина има за какво, а не за най-малкото нещо.

Слагате етикети на детето

Изрази, които започват с „ти си...“ са истински токсични за детската психика. Казани от родител, тези думи могат да бъдат пагубни за децата. В тяхната психика обикновено етикетите се преекспонират и дълбоко засягат детската душевност, все още крехка и неизградена.

Не допускайте от устата ви да излизат етикети като „ти си мързелив“, „ти си слаб/дебел“, „ти си непослушен“, „ти си неуверен“, защото точно към това тласкате детето си – да приеме, че то наистина е такова.

Не сравнявайте с другите деца

За всички е ясно, че родителите сравняват своите деца с другите, защото тайно се надяват това да е начинът детето им най-после да оправдае очакванията им. Е, в живота обикновено се случва тъкмо обратното. У детето се насажда омраза към себе си, защото не е достатъчно добро и умеещо като другите. То започва да става неспокойно, тревожно, а в тийнейджърска възраст това може да доведе и до сериозни проблеми.

 

Открито критикувате себе си

Родителят трябва да е пример за своето дете. Той/тя трябва да е модел за подражание. Ако обаче непрекъснато се критикувате и открито демонстрирате неодобрение към себе си, детето ви ще приеме това за норма и ще следва вашия модел. Не бихте искали детето ви да мрази и да не харесва себе си, нали?

Опитвате се да сте приятели на детето си

Родителите трябва да са точно такива – родители. Приятелството може да бъде постигнато, но на друго ниво. Вие пак можете да сте близки, да си споделяте, да обменяте опит, но не и да сте приятели в истинския смисъл на думата, защото това не е полезно за детето. Не става дума да сте откъснати и между вас да има бариера, а да знаете как да демонстрирате авторитета си, така че да сте полезни на детето и едновременно да живеете в приятелска атмосфера.

Приравняването към детето, преструвайки се, че така сте приятели, не му помага. Някои родители се обличат като децата си, сприятеляват се с техните връстници, мислейки, че така са приятели с децата си. Това е грешен подход, който срива авторитета на родителя пред детето. То има нужда от стожер, а това сте вие.

Снимки: iStock

Коментирай