Майчинство

7 мъдри съвета за възпитаване на самоуверени деца

Полезни съвети за родители

03.08.2017г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Всеки родител иска да отгледа уверено дете, притежаващо самочувствие и желание за развитие. За целта са необходими някои родителски подходи, които помагат на детето да порасне самоуверено и щастливо.

1. Уважение, не страх.

Родителят трябва да подхожда със строгост, но не с унижаване. Уважение се печели, а не се издейства насила. Детето не трябва да се страхува от родителите си, а да ги уважава заради личността им.

2. Отнасяйте се с децата като към умалени възрастни.

Някои родители смятат, че е по-добре да се отнасят към децата като към мъници – говорят на бебешки език, глезят ги, не им обясняват разни житейски ситуации, които биха могли да формират детския мироглед. Това е грешно. Правилният подход е да се държите към децата като към малки възрастни, но без да сте прекалено студени. Децата усещат всяка вибрация.

Да бъдеш майка...

3. Не ги стресирайте.

Не правете грешката да проектирате несбъднатите си мечти върху децата си. Много родители правят това – прехвърлят амбициите си върху децата, надявайки се, че поне те ще могат да сбъднат мечтата им. Това стресира децата, най-вече защото тези мечти не са техни и защото няма да оправдаят очакванията на родителите.

Подкрепяйте решенията, изборите, дори грешките на децата. Само така ще се научат да взимат решения сами в живота.

4. Не ограничавайте децата прекалено много.

Често срещана последица от прекалено строгото възпитание в детска възраст е наваксването в зрелостта. Деца, на които са им забранявани много неща, преминават в другата крайност, когато пораснат в стремежа да си набавят пропуснатите моменти. Това е и времето, в което животът им може да тръгне в лоша посока.

Балансът във възпитанието и рестрикциите има най-голямо значение за самоувереността на детето в бъдеще.

5 мита за майчинството, които объркват младите майки

Свързани статии

5. Изградете рутина.

Рутината е важна за децата, въпреки че всячески протестират срещу нея. Те ще си дадат сметка колко им е помогнала, когато пораснат и станат възрастни хора. Тогава ще са по-организирани, улегнали, уверени в себе си, способни да подреждат приоритети и ангажименти по удобен за тях начин.

6. Открийте свои общи интереси.

Общите интереси и занимания с детето помагат за изграждането на връзка между вас, но и формирането на бъдещите му ценности и интереси.

7. Прекарвайте малкото време заедно качествено.

Родителите работят през деня. Това физически ги възпрепятства да прекарват повече време с децата си. Ето защо е важно да превърнете сутрините и вечерите в качествено прекарано време, в което да наваксате пропуските през деня.

Снимка: unsplash

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Плява и талаш ( преди 6 години )
Общи съвети без никакви конкретни примери! Лесно е да се съветва! Трудно е да се дават разнообразни примери на добри практики! Типични дървени философи! Така трябва, но за това как да стане се мълчи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар