Майчинство

10 тайни на родителите, отгледали щастливи деца

Как да научим децата си да са щастливи

11.08.2017г. / 14 29ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Методите на възпитание и родителските схващания са се променили от времето, когато самите ние сме били деца. Но това не означава, че няма общоважащи правила за отглеждане на щастливи деца.

Да вземем поука от родителите, които с поведението и възпитателните си методи успяват да отгледат щастливи деца. Ето какво правят те:

1. Прекарват време заедно.

За децата е от особено значение родителите им да намират време за тях, да играят заедно, да се смеят, да копират поведението на своите герои – мама и татко.

2. Наслаждават се заедно на моментите около масата.

Храненето е ритуал, който сплотява, прави семейството едно цяло, създава условия за сближаване.

3. Те учат децата си да се грижат за околните.

Показвайки на децата си своята загриженост, родителите на щастливи деца винаги намират начин да подчертаят колко важно е да се грижим за хората, които обичаме, както и за онези, които имат нужда от помощ.

Необичайни знаци, че детето ви е надарено

4. Те учат децата си да анализират проблемите и да се справят с тях.

Едно дете трябва да се научи от малко да се справя с проблемите, да намира решения като открива същината на проблема. Само така ще се оправя качествено в живота без помощта на родителите си.

5. Те помагат на децата си да развиват комуникативните си умения.

За да се справя едно дете в обществото и професионалното поприще, което ще избере, е важно да има добре развити комуникативни умения. Мъдрият родител знае това.

6. Те са по-малко стресирани и напрегнати.

Изследванията показват, че чувствата и настроенията на майката се отразяват директно върху всички членове на семейството, най-вече децата като силно сензитивни. Емоционалният стрес кара подрастващите да изпитват същите емоции без реално да имат причина за тях.

7. Те не крещят и не обиждат децата си.

Когато има проблем и на детето трябва да се направи забележка, мъдрият родител обяснява спокойно и коригира грешното поведение без да крещи и обижда детето.

10 неща, които трябва да направите с децата си до 5-годишна възраст

8. Те са модели за подражание за своите деца.

Родителите на щастливи деца обикновено са почтени личности, знаещи кое е редно, правилно в живота. Те са истински модели за подражание не само за своите деца, но и за околните.

9. Те не съдят децата си, а ги окуражават.

Когато детето вземе грешно решение или се провали в нещо е много важно да го насърчите да опита пак. Ако трябва нека пробва нещо друго, да използва друг аспект от потенциала си, други свои позитивни черти. Важното е да не се отказва от опитите да продължи напред. Вие като родители трябва да подклаждате тази искра с насърчения, а не с непрекъсната критика.

10. Те помагат на децата си да се справят с негативните чувства.

Важно е да научим децата си, че в живота има хубави, но и много лоши моменти. Те трябва да могат да понасят нещастията и да знаят как да изправят глава и да продължават напред. Само така ще открият щастието.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати