Майчинство

3 основни модела на възпитание от ранна детска възраст

Как влияят върху цялостното развитие на децата

30.10.2017г. / 12 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отхвърлянето на някогашните прекалено строги модели на възпитание често е водело до неумерено свободно държание. В името на щастието и благоприятното развитие на детето родителите разрешават по-голяма свобода на поведение.

Напоследък модата се промени.

Наложи се връщане към златната среда. Отново се заговори за по-строго възпитание. Съветите, както и примерите за подражание, са неясни и непоследователни. Ако към това добавим и факта, че когато и двамата родители работят, основателно предпочитат да прекарат малкото общо време в по-приятни занимания, отколкото в караници.

Тогава разбираме защо им е трудно да определят каква линия на възпитание да следват.

Авторитарният климат

В тази обстановка правилата и забраните са многобройни и ясно определени, но не са обяснени. Решенията се взимат „на върха“ и не се обсъждат.

Чести грешки на родителите при възпитанието на децата

Структурата е строго определена. Ако например според едно от правилата децата не бива да ядат бонбони, тази забрана се прилага при всякакви обстоятелства, по всяко време и на всяко място.

Часовете на хранене или на лягане не са обект на изключения. Установено е, че децата, които живеят в подобна атмосфера, най-често реагират с апатия. Те не поемат инициатива и много трудно стават самостоятелни.

При други деца реакциите могат да приемат формата на внезапни бунтарски пристъпи и агресивност.

Слободията

При този вид поведение редът и дисциплината са едва загатнати. Това зависи от моментите и от човека. Един ден детето има право да върши дадено нещо. На другия ден, понеже обстоятелствата са се променили, вече няма право.

Често децата са оставени сами на себе си: родителите им оказват доверие, като очакват те сами да намерят правилните отговори и решения. Грешките не се наказват.

5 прости стратегии за ефективно възпитание

При подобен климат децата бързо губят почва под краката си. Те нямат опорни точки и никога не знаят каква ще е реакцията на родителите им. Голяма част от тях използват постижението, за да предявят повече искания, и стават нетърпими.

Опитват докъде могат да стигнат, но никой не им посочва граница. Децата стават неспокойни и проявяват агресивност.

Свързани статии

Демократичният климат

Възпитанието се провежда твърдо, но гъвкаво. Правилата съществуват и се следи за тяхното прилагане. Но те са определени в съответствие с нуждите на всеки един от семейството. Родителите се вслушват в желанията на децата и държат сметка за тях, затова правилата имат и изключения. Например през ваканциите децата могат да си лягат по-късно или им се дават бонбоните, които са им подарени.

Поведението на родителите е праволинейно, но правилата еволюират съобразно възрастта на децата и всички решения за тях се взимат общо.

Вероятно този климат е най-ефикасен. Той дава възможност за най-благоприятно развитие на детето и за спокойствието на всеки. При него равнището на агресивност е минимално. Други два критерия подсилват положителните резултати: ако родителите са на едно и също мнение по формите на възпитанието и ако се отнасят толерантно към шума и безредието, предизвиквани от детето.

* * *

Откъс от книгата „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“

Коментирай
Свободно време