Майчинство

8 признака, че бебето ви е болно

Понякога отгатването на симптомите е трудно

19.07.2018г. / 10 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да си родител носи толкова много хубави емоции, особено когато е за първи път. Усещането е несравнимо, но ако преживеете един щастлив миг, то след него неминуемо следват поне 10 мига на тревога.

Всеки родител се притеснява за бебето си или за малкото си детенце, особено в най-крехката начална възраст. В този период мъничетата не могат да говорят и разпознаването на симптомите на вирус, бактериална или друга инфекция, е доста трудно.

Симптоми на алергии и чувствителност към храни при децата

Често пъти, когато децата са болни, ще проявяват поведение, което представлява значително отклонение от нормалното им повръщане, кихане, безпокойство и така нататък.

Ето и симптомите:

Треска

Треската сама по себе си не е болест, а реакция на организма на бебето – най-често към инфекция. Обадете се моментално на лекаря, ако вашето дете е на възраст под 3 месеца и вдигне температура над 38 градуса. Дори ако температурата е по-ниска е добре да се посъветвате с лекар заради прекалено крехката възраст на детето.

Симптомите на треска са скованост на шията, чувствителност към светлина, често мигане, извъртане на очите, поспаливост, летаргия, безпокойство, плач.

Дехидратация

Дехидратацията може да се случи при недобро хранене на бебето според указанията, но и при диария, повръщане, треска или твърде топла среда, включително прекалено много дрехи. От огромно значение е родителите да се стараят да предпазят бебето от дехидратация, тъй като може да се окаже доста опасна за крехкия малък организъм.

Диария 

Диарията е често срещана при бебетата. Обадете се на лекаря, ако има кръв в изпражненията и ако изхожданията са прекалено чести и твърде воднисти. За чести изхождания се смятат над 6 пъти на ден. Особеност при кърмените бебета е, че в следствие на майчиното мляко изпражненията може да са по-воднисти, но вие ще усетите, ако има разлика от обикновено.

Повръщане 

Обикновено бебетата и малките деца до 2 годинки плюят храната и течностите, които приемат и това е нормално. Те невинаги могат да погълнат всичко. Те дори могат да повръщат еднократно заради безпокойство или при прекалено нервен плач.

Ако обаче повръщането е често и по-драстично от обичайното, това е белег на инфекция. Опасно е, ако в консистенцията се съдържа зелено вещество (жлъчка) или кръв.

5 начина да преборите нощните напикавания на детето

Затруднено дишане

Ако бебето или малкото дете има затруднено дишане, обадете се незабавно на лекаря си. Признаците на дихателни затруднения са учестено плитко дишане, опити на бебето да вдиша с горната част на корема, тръсване на главата при издишване, посиняване на устните и кожата.

Зачервяване, кървене 

Други признаци на вътрешна инфекция са зачервяването на пъпната връв, пъпчето, пениса, както и кървенето от определени части на тялото.

Обрив 

Обривите са често срещани при бебетата. Опасно е, когато обривът обхване лицето или прекалено голяма площ от тялото на бебето, както и ако е придружен от треска, напишкване, кървене, подуване.

Коментирай