Майчинство

Как да НЕ отгледате разглезени деца

10 родителски съвета

30.07.2018г. / 06 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Родителите са хора. Те допускат грешки във възпитанието на децата си и повечето от тях са напълно несъзнателни и подтикнати от най-добри намерения. 

Невинаги човек си дава сметка как влияе на подрастващия малчуган с думите и действията си. Резултатът може да е едно разглезено дете, което не е готово да се справя с живота си. 

Как да укротим непослушното дете?

За да не се случи и на вас и вашето дете, вижте кои са златните правила, които ще ви помогнат да не отгледате разглезено, а способно да се справя само дете. 

1. Казвайте „не“ редовно.

Важно е да не противоречите на детето нарочно, но да не му позволявате всичко. Казвайте „не“ винаги, когато ви се стори, че се налага. Поставянето на граници помага на детето отрано да разбере, че в живота невинаги всичко ще се случва по неговите правила и желания. Това изгражда силен и устойчив, борбен характер. 

2. Очаквайте признание и благодарност.

Важно е не просто да карате насила детето да казва „моля“ и „благодаря“. Още по-важно е да го накарате да осъзнае колко ценно е да умее да оценява кога е необходимо да изрази признателността си не само към вас, но и към други авторитети по-нататък в живота си. 

3. Бъдете алтруисти.

Разглезените деца смятат, че всичко трябва да им се купи, че всичко им се полага. Не и ако демонстрирате пред тях различни форми на алтруизъм. Дарявайте дрехи, стари играчки на нуждаещи се деца. Въвличайте и вашите деца в този процес, за да усетят, че има нуждаещи се, на които трябва да се помага. 

Как да се справим със злоядото дете?

4. Внимавайте в каква компания отглеждате децата.

От голямо значение е не само семейното обкръжение, но и компаниите, в които се събирате заедно с детето. Избягвайте други разглезени деца, както и възрастни с поведение и навици, които не смятате за възпитателни. 

5. Пишете благодарствени писма.

Един работещ родителски трик е оставянето на бележки, картички или писма, с които благодарите на детето или останалите членове на семейството за нещо. Важно е детето да става свидетел на изразяването на вашата благодарност и признателност, когато има нужда от това. 

6. Не се опитвайте да предпазите детето във всяка ситуация.

Ясно е, че родителите не искат децата им да страдат. Мнозина смятат, че предпазвайки детето от провал, болка, разочарования ще му помогнат да има безгрижно и щастливо детство. Човек обаче се учи от грешките си и това е най-ценният урок в живота. 

Оставяйте детето от време на време да греши. След това бъдете го него и му обяснявайте грешките. Коментирайте изводите, които то трябва да си извади от ситуациите. 

7. Не купувайте на детето всичко, което иска.

Това е най-сигурният начин да разглезите детето си в стремежа да му угодите и да го зарадвате. Научете се да отказвате. 

Свързани статии

8. Говорете с бабите и дядовците за възпитанието.

Децата се разглезват, когато прекарват време при баба и дядо и това е нормално. Вашите родители и тези на съпруга ви обожават времето, прекарано с внуците си и са готови на всичко, за да им угодят. 

За какво да внимавате, ако отглеждате единствено дете?

Говорете с тях и им обяснете методите си на възпитание. Кажете им, че държите на тях и че настоявате те да се спазват. Само така ще предпазите детето от разглезване. 

9. Научете децата да ценят парите.

Трудно е да възпитате у децата правилно отношение към парите, така че хем да не пораснат прекалено меркантилни, хем да не са прахосници, които не ценят стойността им. Опитайте се да оставяте децата да се справят с парите, които им давате, да пестят, а когато дойде време и да се научат да изкарват пари сами. 

10. Споделяйте опита си.

Думите сами по себе си не са достатъчни, за да възпитате едно дете. Необходими са примери както в настоящето чрез жестове, така и чрез споделяне на родителския опит в дадени ситуации. 

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
обагрена ( преди 5 години )
Статията е страхотно поднесена.Поздравления,трябва да има повече такива вдъхновяващи материали за четене и равносметка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар