Майчинство

За какво е важно да говорите с децата преди да навършат 10?

Не отлагайте тези теми

03.09.2018г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, в който разговаряхте с вашите деца за сериозните неща от живота? Те все още нямат 10, може би дори са на 5 или 7 и смятате, че има време за някои теми. Не! Има въпроси, които не търпят отлагане, като темата за наркотиците.

За какво е добре да разговаряте с децата преди да навършат 10, вижте в следващите редове.  

Темата за парите

Ще минат години, докато децата осъзнаят истинската стойности на парите. До 10-ия си рожден ден, малките все пак знаят, че с парите се купуват храна, играчки, дрехи... Те все още нямат изградена финансова отговорност.

Тъй като се има предвид, че те не могат да заработват пари, съответно не осъзнават как трябва да управляват тези средства, които родителите им дават или в случая джобните, парите събрани в касичка. 

Как да НЕ отгледате разглезени деца

Темата за тормоза в училище, от приятели, възрастни

Децата са изправени пред натиск от средата, в която се намират още от встъпването им в ясла. Няма как да ги предпазим от  тези деца, които ще се опитат да им се наложат, от грубостта на възрастните.

Натискът често може да се превърне в тормоз и насилие. От друга страна, малките се затварят в себе си, не споделят какво ги тормози, страдат мълчаливо. Ето защо е важно родители да изградят добра комуникация с малките и да ги поканят да споделят всеки ден с тях как е минал денят им. 

7 стъпки да сближите детето с доведения родител

Темата за самоуважението

Усещането за самоуважение е нещо, на което се научаваме и за което семейството играе много важна роля.  Живеем в динамично време, в което искаме да се развиваме, искаме децата ни да бъдат по-успешни от нас, прехвърляме своите амбиции върху тях, сравняваме постиженията им с тези на другите деца...

Постоянната надпревара за добри резултати, стресира децата. Когато се „провалят“ те започват да мислят, че не са достатъчно добри, че ще бъдат порицани от родителите. Ето защо е важно да възпитате самоуважение в децата, да имаt самочувствието, че могат да станат по-добри, че инвестираните усилия са по-важни от крайните резултати. Как неуспехите могат да ги научат на важни неща. 

Свързани статии

Темата за секса

От ранна детска възраст, децата започват да задават въпроси за секса. Това е съвсем нормално, защото край тях има толкова много източници на информация. Темата за секса не бива да е срамна, забранена.

Бъдете отзивчиви, когато следващият път малките ви зададат въпрос. Отбиването на темата ще направи така, че на по-късен етап да не споделят с вас, а понякога информацията, което могат да получат невинаги се оказва правилната.

Коментирай