Майчинство

Колко опасни са родителските лъжи за подрастващите деца?

Изследване доказва вредните ефекти, които лъжите оказват по-нататък в живота на децата като възрастни

08.10.2019г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Казваме на децата си да не лъжат, а ние самите ги лъжем. Защо родителите не успяват да спазят съветите си? Защо понякога прибягваме до така наречените „бели лъжи“, за да склоним детето да изпълни онова, което го караме?

Използването на лъжите от страна на родителите е чест феномен, който се използва по различни причини, най-често в моменти на безсилие, когато родителят наистина не знае как да се справи със ситуацията или как да накара детето да му се подчини.

10 психологически проблема, за които са виновни родителите

Няма как лъжите да са напълно изключени от живота на всеки родител. В човешката природа е да се използват. Опасното при употребата им спрямо подрастващите е във вида на лъжите. Много родители не си дават сметка, че на пръв поглед невинни лъжи, като „изяж си яденето, защото иначе полицаите ще дойдат да те вземат“ например, могат да окажат много вредно влияние върху психологическото развитие на детето по-нататък в живота му като възрастен.

Ново изследване, проведено от учени от Anyang Technological University и публикувано в Journal of Experimental Child Psychology показва, че лъжи от подобен тип оставят пагубни отпечатъци в психиката на децата дълго след като пораснат и станат възрастни индивиди.

Изследователите попитали 379 млади хора, скоро излезли от детската възрастова група на подрастващите, какъв стил на възпитание са имали техните родители. Лъгали ли са ги като малки? Колко често се е случвало да ги лъжат. Колко често самите те лъжат родителите си сега? Как успяват да се приспособят към предизвикателствата на живота на възрастен и до каква степен?

4 основни родителски модела и последиците от тях

Млади възрастни, които докладвали, че са били лъгани като деца признават, че лъжат родителите си сега. Също така споделят, че се сблъскват с по-големи социални и психологически предизвикателства, като например агресия, спазване/ неспазване на правила, импулсивно поведение. Въпросът е „защо?“.

Възпитанието чрез използване на лъжи може да изглежда така, сякаш спестява време и усилия на родителя, когато истинските причини зад родителските лъжи не изглеждат ефективни, но не са полезни за детето. Дори могат да усложнят още повече нещата в бъдеще. Родителите улесняват ангажимента си да обясняват всичко на децата си, като заместват тази своя роля с по-лесния вариант – лъжите.

Родителската нечестност може да предизвика ерозиране на доверието у децата, да отправи противоречиви сигнали, които да изградят у децата усещане за изкривени ценности.

Разбира се, изследването не е достатъчно мащабно, за да се направят твърди заключения. Освен това в него са включени само деца, които са знаели или са усетили, че са били лъгани от родителите си, пише сайтът sheknows.

Родители, спрете да решавате проблемите на децата!

Въпреки това, всяко лимитирано изследване, като това, показва посоките, в които родителските лъжи тласкат децата по-нататък в живота им. Оказва се, че те не са така безобидни, колкото някои родители смятат.

Коментирай