Майчинство

Как да помогнете на детето да изгради самоувереност

Ще му е нужна в живота

21.11.2019г. / 09 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Просто да отгледаш децата си и да се надяваш, че след време ще се оправят в живота, не е съвсем достатъчно. Като родители трябва да съзнаваме важността на самоувереността и това колко голяма част е тя от способностите на детето успешно да се реализира като достоен възрастен с добро бъдеще.

Как сами да повишите увереността си?

Самочувствието и увереността в собствените способности са наистина важни за живота на детето и неговото развитие. Със своите действия и подкрепа родителите могат да помогнат на децата си да изградят самоувереност и самочувствие на добро ниво.

Отправяйте похвали към детето

Когато забележите старанието на детето или неговите успехи в дадено начинание, винаги поощрявайте и награждавайте усилията му с „браво, справяш се прекрасно“ например. Никога не пренебрегвайте постиженията му, защото така то ще се научи, че каквото и да прави никога не го прави както трябва. Никога няма да е доволно от себе си и ще се отнася твърде критично към себе си. Възможно е ефектът да е дори обратен – ниско самочувствие и лоша самооценка.

Прехвалването също е погрешно от възпитателна гледна точка, защото също изгражда неточна представа за себе си у детето, което си вярва прекалено много и не умее да прецени възможностите. Често такива деца гледат на другите с високомерие и смятат, че притежават повече дарби, отколкото всъщност имат. Дори провалите не са в състояние да ги накарат да анализират ситуацията и да не повтарят грешките си. Те просто не осъзнават, че са ги допуснали.

5 неща, които уверените хора не правят

За да избегнете крайностите, отправяйте премерени похвали към детето.

Свързани статии

Отделяйте време за игра

Чрез игрите децата усъвършенстват ролевите си модели и изграждат ценностната система, комуникативните си умения, способността си да се вписват в социума. Игрите с връстници също трябва да заемат централна роля. Затова се старайте да не отнемате времето за игра на детето. Тя е важна за неговото самочувствие.

5 урока за връзките от самоуверените хора

Изчакайте преди да предложите помощ

Детето се нуждае от опит, за да се научи да осъзнава грешките си и да намира начин да ги поправи. Не бързайте да предлагате помощта си, когато детето изпадне в затруднение. Нека първо се опита да се справи само. Ако не успее можете да му помогнете. Избягвайте да вършите различни неща вместо него, защото тъкмо така не му помагате.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати