Майчинство

Как да отгледате дете, което да стане успешна личност?

Каква е ролята на родителя в изграждането на характера и способностите на детето

10.02.2020г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки родител иска най-доброто за своето дете. Мечтата на майките и бащите е да видят детето си като пораснал и успешен човек, който умее да се справя с живота. За съжаление, рецепта за това как да превърнете децата си в успешни личности няма. Едно е сигурно обаче, влиянието на родителите оказва огромно значение за развитието на детето и формирането на личността му, както и способностите му да се справя с предизвикателствата в живота и да взима адекватни решения, водещи към успех.

Вредите от либералния модел на възпитание

Всичко това не гарантира развитието на детето в желаната от вас посока, но определено подпомага тези процеси.

Какво може да направи всеки родител, за да допринесе детето му да се превърне в успешна личност, когато порасне?

Разговаряйте от най-ранна детска възраст

Комуникацията и пълноценното общуване от първите месеци след раждането на детето насърчават развитието на мозъка му и уменията на детето да мисли логически. Не е необходимо разговорите да са на специализирана тема. Важно е просто всичко, за което говорите, да бъде обяснявано по причинно-следствен начин. Обяснявайки на детето вие го приучавате да търси логиката в различните ситуации, да ги тълкува и да намира правилните решения и ходове. Това ще го направи успешна личност.

5 неща, които детето да каже, ако го тормозят в училище

Мислете критично за медийната им среда

Времето, прекарано пред екрана на телевизора или компютъра, често е представяно като враг на успеха. Свързва се с проблеми в училище, затлъстяване, обездвижване, „затъпяване“ и други негативни социални взаимодействия. Изпадането в крайности обаче е не по-малко вредно. Ето защо, комуникационните канали не бива да се изключват напълно.

Пълната забрана за гледане на телевизия и ползване на компютър в днешно време имат по-негативен ефект върху развитието на детето, защото го правят неадекватно на настоящата информираност и забавят неговото развитие. Затова бъдете умерени и не изключвайте тези канали, по които тече информация, нужна на детето за успешното му адекватно съвременно развитие.

Признаци, че детето ви е екстроверт

Уверявайте се, че детето ви спи достатъчно всяка нощ

Сънят и почивката са от първостепенно значение за децата. За да сте сигурни, че мозъкът на детето ви се развива добре, бдете над качествения му сън всяка нощ. Почивката е нужна, за да порасне детето здраво и активно.

Научете детето да оценява процеса

Целият живот е изграден от процеси на развитие. От детската градина, през училището, до изграждането на успешна кариера, връзки и социални контакти, всичко се базира на протичащи процеси в нашия живот. За да бъде успешно вашето дете е необходимо да го научите да цени всяка трудност и да знае, че не трябва да се отказва, дори когато се налага да прави нещо, което не му е особено приятно.

Какво не трябва никога да казвате на малко дете?

Насърчавайте игрите с преструване

Преструвките в игрите при малките деца играят много съществена роля за развитие на въображението, а то е важна част от умственото развитие, изграждането на причинно-следствени връзки, развитие на логиката и умения в последователността. Тези и още други важни умения се развиват именно чрез въображаеми игри и игри с преструвки, при които детето трябва да се постави на мястото на друг човек, да изиграе роля.

Как да отгледаме щастливо дете?

Правила за възпитание на гениални деца

10 родителски стратегии за отглеждане на щастливи деца

Коментирай