Майчинство

Какво да правите, ако бебето ви мрази къпането?

Как да спрете истеричния плач на бебето и да направите банята приятно преживяване

25.01.2022г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Банята за бебетата не е просто за почистване и къпане. Тя има огромна роля в успокояването и премахването на стреса. Къпането е ритуал, който би трябвало да подсили връзката между родителите и бебето, да успокои и тях, и него, и да бъде забавно преживяване. Това обаче невинаги е така.

Съвети за правилно къпане на новороденото

Ако бебето ви пищи оглушително при къпане, почервенява от ужас и се захласва от рев, не сте сами. Това е период, който се случва често при много бебета, но за щастие е временен. За да го скъсите максимално или за да премахнете изцяло рева и стреса за бебето, опитайте няколко успокояващи техники.

Опитайте възглавница за къпане

Възглавниците, подложките, шезлонги за къпане са удобен начин да създадете повече комфорт на бебето по време на задължителната баня. Тези средства помагат за подобряване усещането на бебето, като ограничават допира с гладката повърхност на ваничката и правят къпането приятно, като игра преди сън. Възглавницата ще помогне на бебето да се почувства като в меко легло или люлка, което ще намали плача и страха от ваната.

С каква вода да къпем новороденото бебе?

Правете прехода към къпането плавен

Ако грабнете бебето и бързо го сложите във ваната, то ще се разплаче и ще плаче неудържимо през цялото време заради стреса, който е получило. За да намалите тези изблици е важно да правите възможно най-плавните преходи между всички останали дейности и къпането. Разсейвайте бебето с песнички, пускайте водата предварително, така че бебето да може да я чуе, подавайте му да играе с играчките за баня преди да сте влезли в нея, за да създадете позитивна асоциация с познатите играчки.

Грижа за бебето през първия месец

Забравете за ваната за известно време

Ако не се получават опитите ви и бебето все още реагира бурно на тях, опитайте просто да го къпете под течащата вода на чешмата. Става по-бързо и неусетно за мъничето, което докато разбере какво се случва, то е приключило. Опитвайте различни варианти.

Лесно ли е детето да преодолее страха от водата?

Свързани статии

Отвличайте вниманието му с песни и забавни физиономии

Сега е моментът да включите артистичните си умения в ход. Бебетата обичат да се вслушват в гласа на родителите си. Ако пеете или правите забавни физиономии пред бебето, то ще се разсее, ще се разсмее и ще забрави за предстоящата баня.

Как да направите къпането по-забавно?

Бъдете внимателни с температурата

За да успокоите бебето преди къпане е важно да сте сигурни в температурата на водата и на въздуха в банята. Те трябва да са умерени и да са съвсем леко по-високи от телесната му температура. Не бързайте да потапяте изцяло бебето във ваната. Започнете първо с крачетата, като не спирате да пеете и да го разсейвате.

Коментирай