Майчинство

Първа среща на дете със зъболекаря – още в първата му година

Изберете сутрешен час за преглед, тъй като сутрин децата са по-свежи, отпочинали и в добро настроение

28.10.2020г. / 07 59ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Посещението при зъболекаря не е от най-приятните неща за никого. Със сигурност много родители се питат кога трябва да бъде първото посещение при зъболекар на детето.

Специалистите не са единодушни относно това кога трябва да бъде първият преглед на малчугана. Преобладаващото мнение е, че това трябва да се случи в първата година на мъничето. Според някои стоматолози срещата със зъболекаря трябва да се случи още с появата на първото зъбче, защото тогава у родителите възникват десетки въпроси – каква четка и паста за зъби да използват, как да почистват правилно, как да накарат детето да свикне с този нов процес.

Как да подготвим мъничето

Има няколко важни стъпки, с които да подготвите мъничето за първото посещение в стоматологичния кабинет:

  • Изберете сутрешен час за преглед, тъй като сутрин децата са по-свежи, отпочинали и в добро настроение.
  • Ако детето е по-голямо от една годинка, обяснете му какво представлява прегледа при зъболекаря, какво ще прави той и защо. Така ще е много по-лесно за детето да понесе прегледа и да преодолее притеснението си.
  • Запазете спокойствие преди и по време на прегледа. Много често децата попиват от притеснението на родителите си и самите те се изнервят, без дори да има причина.

Експертите предупреждават, че млечните зъби се развалят по-бързо и затова е необходимо да спазвате стриктна орална хигиена и редовни профилактични прегледи. При децата след 3 години регулярните посещения при стоматолог зависят от това в коя рискова група попадат те. Хлапетата, които нямат кариеси, трябва да ходят на профилактичен преглед веднъж годишно. Тези, които имат по един-два кариеса, трябва да посещават стоматолог на всеки 6 месеца, а за децата с повече от два кариеса прегледите трябва да се правят на 3 месеца.  

Още съвети за правилна грижа за детските зъби ще научите в новото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“, което ще се проведе на 31 октомври, от 16:30 часа. Може да го проследите на живо на Puls.bg, както и в социалните мрежи на медията.

Повече за събитието може да намерите на https://events.puls.bg/, където може да се регистрирате безплатно.

Коментирай