Майчинство

Причини за плач при новородените

На какво може да се дължи бебешкият плач

07.11.2020г. / 04 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Новороденото бебе притежава един-единствен начин за комуникация и това е плачът. За младите родители, особено тези, които нямат опит, плачът на бебето е истинска мистерия и понякога може да ги накара да гадаят защо бебето плаче. 

Не е лесно за майките да отгатнат защо бебето плаче в дадена ситуация, защото то плаче често и при много обстоятелства, просто защото това е начинът му да покаже, че има нужда от нещо. Ето какви са най-честите причини за плача на новороденото и как можете да ги различите. 

Какво причинява хъркане при новородените?

От глад

Може би най-честата причина бебето ви да плаче е гладът. За да разпознаете дали това е така, можете да обърнете внимание на няколко сигнала, които бебето може би изпраща: 

  • Облизване на устните;
  • Изваждане на езика от устата:
  • Въртене на главата по инстинкт, който го кара да търси майчина гърда; 
  • Повтарящо се поставяне на ръка в устата;
  • Отваряне на устата;
  • Интензивно шаване и въртене;
  • Смучене на пръст или играчка.

Начини да накарате бебето да се смее

Бебето е уморено

Ако на бебето му се спи, то ще започне да плаче. Към плачът вероятно ще бъдат прибавени търкане на очите, прозяване, реещ поглед, шаване в различни посоки в търсене на място за сън.

Мръсна пелена

Ако усетите миризма от пелената на бебето, вероятността то да плаче, защото е мръсна, е голяма, особено ако не долавяте други причини в поведението на новороденото. 

6 начина да успокоим плачещото бебе

Има нужда да се оригне

Когато бебето суче, то поема и определен обем въздух с кърмата. Това го кара да изпитва нужда от оригване, за което родителите трябва да помогнат. Не забравяйте да помогнете на бебето да се оригне, защото иначе това ги кара да изпитват дискомфорт и да плачат. 

Бебето иска да го подържите

Една от най-първичните нужди, които бебето има освен храненето и съня, е близостта с майчиното тяло. Ако бебето не ви е усещало известно време, то изпитва голяма нужда да го подържите и започва да плаче. 

Какво да правите, ако бебето ви мрази къпането?

Студено му е или му е топло

Ако всички гореспоменати причини за бебешки плач са отхвърлени, новороденото би могло да плаче и заради студ или горещина. Уверете се, че температурата в помещението е подходяща за него, както и облеклото му.

Коментирай