Майчинство

Симптоми на стрес при децата, за които родителите да внимават

Физически проявления на тревожност при децата

08.12.2020г. / 13 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пандемията може да е стресираща за всеки, включително и за децата, дори много често възрастните да не забелязват това. Ежедневието на децата във всяка възраст е изпълнено с много стресови ситуации, както при най-малките, така и в училищна среда. Невинаги детето може да изрази с думи чувствата си. В зависимост от чувствителността и емоционалността на детето проявленията на стрес могат да са много и различни. Родителите имат нелеката задача да забелязват това и да реагират, за да направят всичко възможно да облекчат стреса на детето.

Как да разберем дали детето е под стрес

Кои са признаците на стрес, които могат да се крият в поведението на детето?

Раздразнително поведение, включително и по-чести изблици на истерия и плач

Много често това се наблюдава при малки деца, но и по-големите ученици проявяват поведенчески промени вследствие на стрес. Ако забележите, че детето ви е станало по-раздразнително, често плаче или с нервност се отказва от това, с което се занимава в момента, това може да е симптом на натрупан стрес.

Детето често говори за това от какво го е страх, изразява притеснение

Ако детето може и иска да разкаже за страховете си, това е чудесен знак. Това означава, че то е успяло да определи какво го стресира и плаши, а това позволява на родителя да реагира по-лесно и адекватно. Когато детето се опитва да скрие страховете си и не осъзнава кои са източниците на стрес е много по-трудно да им се противодейства. Говорете открито с детето за неговите притеснения. Опитайте се да го успокоите, като му разясните механизмите за справяне със стреса. Ако се налага, допитайте се до специалист.

6 начина да помогнете на децата да се справят с училищния стрес

Детето често съобщава за стомашни болки и главоболие

Стресът и тревожността много често засягат храносмилателния тракт и главата, тъй като това са едни от най-пряко свързани с нервната система области от тялото. Много често физическите проявления на стреса се проявяват в главоболие и стомашно-чревни разстройства, болки и спазми. Ако детето има подобни оплаквания, те може да се дължат на високи нива на стрес, ако след преглед при съответния специалист се отхвърли друга физическа причина, заболяване или състояние.

Детето е свръхактивно, не може да се съсредоточи и да стои мирно за няколко минути

Много деца са активни, някои свръхактивни, но ако вашето не е било такова доскоро, това може да е провокирано от стрес, с който то не може да се справи. Ако забелязвате, че не може да се съсредоточава, лесно му доскучава, захвърля заниманията си и започва други, не може да стои на едно място задълго, това може да се дължи на стрес.

Какво подсказват коремните болки при децата

Има неспокоен сън или се буди често

При високи нива на стрес сънят страда. Ако детето е неспокойно, не може да заспива лесно, буди се по няколко пъти на нощ, това може да е симптом на емоционално претоварване. Ограничете достъпа до телевизия и информационни канали, ако смятате, че стресът е причинен от това.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати