Майчинство

Как да подготвите момичето за идването на менструацията

Преломен момент в живота на всяка млада дама

26.01.2022г. / 09 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Идването на първата менструация може да е шокиращо за малките момичета. За да се избегнат трудните моменти при свикването с менструалния цикъл, майките могат да се притекат на помощ. Едно от нещата, които всяка майка може да направи за малкото си момиченце, е да го подготви предварително за този преломен момент в живота на всяко подрастващо момиче. За да може детето ви да приеме и свикне по-лесно с това женско предизвикателство е важно да сте открити, да отговаряте на всички въпроси и да подходите с позитивизъм относно промените, които ще настъпят в тялото на момиченцето ви.

Какво говори цветът на менструацията за здравето

Как да помогнете на малкото си момиче да посрещне първата си менструация?

Внимавайте как се изказвате за менструацията

Понякога менструацията може да е истинско предизвикателство. Тя може да е придружена с редица неприятни симптоми. Колкото и трудна и тежка да е вашата собствена менструация, избягвайте да се изказвате силно негативно за това. Нагласата ви може да предизвика много негативно отношение и страх у малкото ви момиченце, което да предизвика излишен стрес.

Развенчайте някои популярни митове

За да помогнете на детето си да се ориентира в морето от информация, преди всичко развенчайте митовете, с които ще се сблъска то впоследствие. Опитайте се да говорите предварително за нещата, които детето би могло да чуе по отношение на менструалния цикъл и обяснете в кое не трябва да вярва и кое да счита за истина. Информираността ще помогне за по-лесното посрещане на това предизвикателство.

6 мита за менструацията

Разгледайте заедно всички приспособления за менструацията

Покажете на момичето си всички пособия, които могат да се използват по време на цикъла. Превръзки, тампони, подложки, менструални чашки, допълнителни чифтове бельо – обяснете кое приспособление кога и как се използва. Споделете и своя опит. Обяснете на детето колко е важно да е предварително подготвено с тези пособия, както и да ги носи със себе си, когато идването на цикъла наближи. Така ще избегне конфузни ситуации, които могат да са особено травматични за подрастващите момиченца.

Помогнете на детето да се справи с управлението на цикъла

Подробното обясняване на ситуациите, в които момиченцето ви може да попадне по време на цикъл, е важно за справянето с това месечно неудобство. То трябва да е подготвено как да реагира, когато е на плуване или друг спорт, с който се занимава. Как да реагира, когато е в училище или играе навън с приятели. Всяка ситуация предполага действие в този деликатен момент. Важна родителска задача е да подготвите детето как да действа адекватно, така че да се чувства добре.

Възможни причини за продължителен менструален цикъл

Свързани статии

Избягвайте да се концентрирате върху негативните симптоми

Може да изпитвате болки и други тежки видове дискомфорт по време на вашия цикъл, но не наблягайте на тях. В крайна сметка всяка жена има индивидуален менструален цикъл, при който невинаги се появяват всички отрицателни ефекти. При вашето момиченце може да не се проявят неприятните тежки и болезнени симптоми. Затова не говорете с неприязън за вашите симптоми. По-скоро подгответе детето, че е възможно да се появи някой по-интензивен симптом. Така момичето ви ще е подготвено и няма да се изплаши твърде много, че нещо не е наред. Много е важно да убедите детето да споделя какви са симптомите по време на цикъла, за да можете да реагирате, ако забележите нещо смущаващо.

Какви рискове крие ранното идване на менструацията?

Включете мъжете в живота си в тези разговори

Малкото ви момиченце трябва да знае, че мъжете също са наясно с този деликатен момент от живота на жените. Трябва да свикнат с мисълта, че не трябва да се срамуват от мъжете в своя живот.

Коментирай