Постна гръцка супа от леща

9 март 2015 | 12:01 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
400 г леща
¼ чаша зехтин
1 супена лъжица млян чесън
1 глава лук, нарязана на ситно
1 литър вода
1 морков, нарязан на кубчета
1 щипка сушен риган
1 щипка стрит розмарин
2 дафинови листа
сол и черен пипер на вкус
1 чаена лъжичка червен винен оцет
1 ч.40 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Сварете лещата в голяма тенджера. След като е омекнала, отцедете водата.

Загрейте зехтина в голяма тенджера. В него запържете чесъна, лука, морковите. Разбърквайте непрекъснато. След 5 минути зеленчуците трябва да са омекнали.

Добавете лещата към зеленчуците. Залейте с водата. Добавете подправките и оставете да заври. След като заври оставете да покъкри, след като намалите огъня.

Разбърквайте от време на време. Малко преди да е готово добавете доматите, заедно със солта и черния пипер. Покрийте и оставете да покъкри за още 15-20 минути. Ако супата стане прекалено гъста, добавете още малко вода.

Поръсете с малко оцет и сервирайте.

Снимка: Thinkstock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай