Готварство

Украински борш с червено цвекло и боб

21 Апр 2016 | 12:50 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 180 минути Порции: 10
Украински борш с червено цвекло и боб

Продукти:

  • 3 големи глави червено цвекло
  • 2 големи картофа, нарязани на кубчета
  • 4 супени лъжици олио
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 моркова, настъргани
  • ½ зелка, тънко нарязана
  • 1 голяма консерва сварен боб
  • 2 дафинови листа
  • 6 чаши разтворен пилешки бульон
  • 5 супени лъжици кетчуп
  • 4 супени лъжици лимонов сок
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 щипка копър, нарязан
  • 1 щипка сол
  • 10 чаши вода

Приготвяне:

Напълнете голяма тенджера с водата. Добавете цвеклото. Покрийте го и варете за около час. Готово е, когато е напълно меко и лесно за разрязване. Оставете да се охлади като не изхвърляте водата.

Нарежете картофите. Сложете ги в същата вода да се варят около 20 минути. Настържете морковите, нарежете лука и добавете към картофите. Изсипете олиото в тенджерата. След това прибавете кетчупа и разбъркайте.

Ред е на зелето – добавете и него след като сте го нарязали на тънко. Цвеклото вече трябва да се е охладило и е готово за рязане. Нарежете го на кубчета и го върнете обратно в тенджерата при другите зеленчуци. Изсипете и боба като предварително сте го отцедили и изплакнали от водата в консервата. Прибавете бульона, лимоновия сок и подправките.

Похлупете с капак и варете още 15 минути. Извадете дафиновите листа и сервирайте.

Снимка: iStock

Опитайте още: