Готварство

Крем супа със сладки картофи, джинджифил и фъстъчено масло

16 Яну 2020 | 06:22 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 6
Крем супа със сладки картофи, джинджифил и фъстъчено масло

Продукти:

  • 1 супена лъжица олио
  • 1 глава лук, нарязана
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 2 чаени лъжици пресен джинджифил, настърган
  • 1 и ½ чаени лъжици кимион
  • 1 и ½ чаени лъжици кориандър
  • ½ чаена лъжичка канела
  • 1 щипка карамфил
  • 3 домата, нарязани
  • 2 сладки картофа, обелени и нарязани
  • 1 морков, обелен и нарязан
  • 1 литър вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 40 г фъстъци, счукани
  • 1 щипка лют червен пипер
  • 2 супени лъжици фъстъчено масло
  • пресен кориандър за поръсване, нарязан на ситно

Приготвяне:

Загрейте олиото в дълбока тенджера на средна към силна температура. Сотирайте лука за 10 минути, докато покафенее. Смесете чесъна, джинджифила, кимиона, кориандъра, канелата и карамфила. Добавете към предварително нарязаните домати, сладки картофи и моркови. Разбъркайте и прибавете към лука. Гответе за още 5-6 минути, като разбърквате. Залейте с водата. Овкусете със сол. Оставете да заври, намалете котлона и оставете супата да къкри 30 минути.

Свалете супата от котлона. Пасирайте с пасатор, докато се получи гладка консистенция. Овкусете с лютия пипер. Върнете супата на котлона. В нея разбъркайте фъстъченото масло и оставете да се загрее отново добре, но без да заври. Сервирайте супата декорирана с пресния кориандър и счуканите ядки.

Снимка: iStock

Вижте още: