Артишокът е вкусен и полезен зеленчук, широко присъстващ в средиземноморската кухня. Той е богат на фибри, минерали и полифеноли. Редовната консумация на артишок може да понижи риска от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак, според goodnet.com. Снимка: istock
Орехи
Орехите и другите видове дървесни ядки, като пекан, кестени, са много богати на антиоксиданти. Орехите са много богати на витамин Е, мощен антиоксидант, който потиска възпаленията в тъканите и съдейства за регенерирането на клетките. Снимка: istock
Чесън
Чесънът съдържа много високи нива на алицин, специфичен антиоксидант в неговия състав. Алицинът спомага за намаляване на окислението на клетките, като допринася за подобряване здравето на сърдечносъдовата система, намаляването на холестерола и понижаване риска от болестта на Алцхаймер. Снимка: istock
Тъмен шоколад
Черният шоколад е много богат на антиоксиданти. Той дължи тези качества на натуралното какао в състава си. Какаото е полезно за балансиране на холестерола и превенцията на сърдечносъдови заболявания. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-добре. Снимка: istock
Горски плодове
Горските плодове са препълнени с антиоксиданти. Те са много важна и полезна суперхрана, защото освен антиоксидантите те съдържат изобилие от витамини и минерали. Важно е също и че са бедни на калории и захари, което ги прави още по-полезни за хората на диети и тези с метаболитни проблеми, диабет и други свързани с обмяната на въглехидратите състояния. Снимка: istock
Спанак и къдраво зеле
Спанакът и къдравото зеле (кейл) са сред най-богатите на антиоксиданти зеленчуци. Освен тях те съдържат още изобилие от витамините А, К и С, които по същество също са антиоксиданти. Спанакът, като повечето тъмнозелени листни зеленчуци, е и много богат източник на лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, от които зрението се нуждае. Снимка: istock
Червено цвекло
Цвеклото е много богато на фибри, фолати, калий, желязо и антиоксиданти. Редовното ядене на цвекло допринася за намаляване риска от рак, дегенеративни и хронични възпалителни заболявания, заболявания на черния дроб. Снимка: istock