Естествените багрила в цвеклото са толкова силни, че се използват за оцветяване в готварството и сладкарството. Петната от цвекло дори се изпират много трудно от дрехите, а какво остава за премахването им от зъбите. Снимка: istock
Балсамов оцет
Балсамовият оцет е едновременно кисел и сладък. Тъмният му цвят се дължи на активните вещества в него, които са с изявен киселинен характер. Ето защо честата консумация на балсамов оцет може да причини оцветяване на зъбите. Снимка: istock
Къри
Къри пастата и яхниите с къри съдържат изобилие от подправки. Този коктейл от куркума, индийско орехче, канела и други подправки може сериозно да оцвети зъбите. В тези иначе безкрайно полезни подправки се съдържат полезни вещества, но също така те предизвикват пожълтяване на емайла. Пийте повече вода и изплаквайте устата след консумацията на къри. Снимка: istock
Горски плодове
Горските плодове са много полезни, защото са бедни на калории и захари, а същевременно толкова богати на антиоксиданти, фибри, витамини и минерали. Те обаче оцветяват зъбите. Сред най-големите причинители на петна по зъбите са боровинките. Киселините и активните вещества в горските плодове, придаващи наситените им цветове, се отразяват зле на емайла на зъбите. Снимка: istock
Сосове за паста
Сосовете за паста може да са изненадващи и не бихте се сетили за тях, когато става дума за оцветяване на зъбите, но е така. В тях се съдържа голямо количество домати, които са киселинна храна. В допълнение червеният им цвят също предизвиква оцветяване. Снимка: istock
Червено вино
Червеното вино е с високо съдържание на киселини. То предизвиква както временни наситени и видими петна, така и дълготрайни оцветявания, трудни за премахване с четка за зъби. Танините отново са главните виновници за това. Не само червените вина оставят петна. Белите също, но не толкова видими на пръв поглед, защото не оцветяват моментално, а създават условия за пожълтяване впоследствие. Снимка: istock
Кафе и чай
Кафето и чаят съдържат танини. Тези киселини имат силно оцветяващо действие спрямо зъбите. Танините проникват в емайла и предизвикват микроувреждания, оставяйки неприятни петна по зъбите. Ако не можете да се откажете от любимите си кафе и чай, не забравяйте да изплаквате устата с вода след пиенето им и да контролирате количеството им. Снимка: istock
Храни, които оставят петна по зъбите
09 Дек 2022 | Илияна Николова
Храни и напитки, които причиняват пожълтяване и оцветяване на зъбите.